Bajai halászléfőző bogrács
A halászléfőzés művelőinek több ezres közössége tartja igen nagy becsben a bajai halászléfőző bográcsot, hiszen a valódi bajai halászlé elkészítésének történelmileg kialakult, a hagyományoknak megfelelő, olyan speciális tulajdonságokkal rendelkező eszköze, amelyet nem csak helyben készítenek, hanem különösen nagy becsben is tartanak tulajdonosai.
A halászléfőzés művelőinek több ezres közössége tartja igen nagy becsben a bajai halászléfőző bográcsot, hiszen a valódi bajai halászlé elkészítésének történelmileg kialakult, a hagyományoknak megfelelő, olyan speciális tulajdonságokkal rendelkező eszköze, amelyet nem csak helyben készítenek, hanem különösen nagy becsben is tartanak tulajdonosai.
A dunai halászok a bajai térségben már több évszázada használják a felfelé szűkülő, oldalnézetben trapéz alakú bográcsot. E forma biztosítja, hogy a leves főzés közben állandó forrásban legyen, ne fusson ki, és a beleszórt pirospaprika ne rakódjon le a falára. A bogrács készülhet vörösrézből (belül ónozással vagy anélkül), rozsdamentes acélból, illetve zománcozott fémlemezből. A leggyakrabban használt térfogata 6-30 liter közötti, de készült már 65 literes bogrács is. Alapvető szabály, hogy 1 kg hal főzéséhez 3,5-4-szer akkora bogrács térfogat szükséges. A Baján és néhány környező településen készített, hasonló formájú és kivitelű bográcsokból évente körülbelül 3-500 darab talál gazdára. A bajai halászléfőző bogrács a helyi és környékbeli emberek életmódjának, kedvenc ételük elkészítésének olyan helyben készült, sajátosan kultikus eszköze, amely több mint száz éve jelent igazi értéket a város és a tájegység lakói számára.