Kunadacsi Különleges Fűszerpaprika-őrlemény
A fűszerpaprikát az 1990-es évek elején kezdték el termelni Kunadacson, hagyománya ekkortájt alakult ki. Az édes fűszerpaprika-őrlemény Magyarországon nemesített, államilag elismert, a legjobb íz- és színagyagokkal rendelkező fajták vetőmagjából termelt növények megszárított termésének őrleménye.
A fűszerpaprikát az 1990-es évek elején kezdték el termelni Kunadacson, hagyománya ekkortájt alakult ki. Az édes fűszerpaprika-őrlemény Magyarországon nemesített, államilag elismert, a legjobb íz- és színagyagokkal rendelkező fajták vetőmagjából termelt növények megszárított termésének őrleménye.





Különleges ízét, aromáját, színét a Kunadacs környékén található sajátos mikroklímájú szántóföldeken termelt kiváló minőségű nyers fűszerpaprikának, az itt gazdálkodó emberek szorgalmának és szaktudásának köszönheti. A településen a palántát saját fóliáikban állítják elő, kézzel ültetik, kapálják, a termést pedig válogatva takarítják be. Csak az első szedést (mivel ez az őrlés után a legpirosabb) szárítják és őrlik, a további mennyiséget nyersen értékesítik. A helyi Kunadacsi Paprika Szárító és Őrlő Nonprofit Kft. üzemében a leszedett paprikát több hétig utóérlelik (1-3 hétig udvari betonpadozaton raschel zsákban, ládában), mely idő alatt a fűszerpaprika minőségi értékei kiteljesednek. Számos kiállításon, vásáron, bemutatón találkozhatunk vele, továbbá vendéglátó egységek is használják, valamint kapható a helyi polgármesteri hivatalban is. A feldolgozóipar is nagy mennyiségben használja szalámikban, kolbászokban, készételek készítéséhez. A kunadacsi termőhely különleges ízt és színt ad a paprikának.