Szanki kézműves konyakmeggy
Több mint százéves hagyománya van a Magyarországon a konyakmeggy gyártásának. A Bács-Kiskun megyei Szankon és környékén ez különösen egyedi volt, a korábban megszüntetett régi üzemben mindenkinek megvolt a maga stílusa, ránézésre meg lehetett állapítani, melyik darabot ki csinálta.
Több mint százéves hagyománya van a Magyarországon a konyakmeggy gyártásának. A Bács-Kiskun megyei Szankon és környékén ez különösen egyedi volt, a korábban megszüntetett régi üzemben mindenkinek megvolt a maga stílusa, ránézésre meg lehetett állapítani, melyik darabot ki csinálta.
Szerencsére a településen felélesztették ezt a különleges kézműves tevékenységet. A desszert most is valódi csokoládéból készül, és ellentétben a gépi készítésűvel, nem apró szemű cigánymeggyet, hanem az újfehértói fürtös fajtát használják hozzá.
A konyakmeggy készítése úgy kezdődik, hogy a 72 százalékos alkoholba áztatott meggyet cukrászati keményítőanyaggal, azaz fondant-nal vonják be, amit vízgőz fölött 70 fokos hőmérsékletig hevítenek. A fondant-ba mártást követően a félkész terméket tálcára helyezik, és hűlni hagyják. Ezután jöhet a talpazás folyamata, amikor csokoládéból „talpacskát” készítenek a fondant-ozott meggynek, majd ezt 53 százalékos csokoládéfürdőbe helyezik. Fontos, hogy a csokoládé kakaótartalma 40-60 százalék között legyen, mert a hevítés, majd a visszahűtés hatására a csokoládé így marad roppanós! Minden konyakmeggyet egyedi kis díszítés különböztet meg a gépi termékektől. A díszítés rendkívül nagy kézügyességet igényel alkotójától. Az elkészült konyakmeggyek tálcára kerülnek, két-három hetet pihennek. Ez idő alatt a fondant-t feloldja a konyak, és a bonbon belseje folyékonnyá válik. A sztaniolpapíros csomagolás végeztével a drazsírozó üstben megforgatva nyerik el végső külsejüket és kerülnek díszdobozba.
Szankon az Ízek Háza kézi manufaktúrájában készülnek a Ritz Chocolate márkanévvel ellátott kézműves konyakmeggyek. Aki kíváncsi a kulisszatitkokra, szívesen elárulják neki a helyszínen, sőt a vendégek üvegablakokon keresztül megtekinthetik a konyakmeggy készítésének folyamatát is.