A 13. Térségi Értékjáró Sétát szervezték meg Fülöpházán

Vármegyénk értékei szabadidő

2023. november 11-én, szombaton szervezte meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Fülöpházi Értékjáró Sétát, amelyre ismét rekordszámú résztvevő, több mint 80 fő jelentkezett. 

A térség 13. településére látogattak el ezúttal. Az eső sem riasztotta vissza a lelkes túrázókat, akik végig kitartottak a programon. A szervezőket nagy örömmel tölti el, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a séták iránt, a szomszédos települések természeti, kulturális és épített örökségei, valamint a települések hagyományai nagy vonzerővel rendelkeznek és különleges értéket képviselnek. Az Aranyhomok Egyesület hálásan köszöni a túra szervezésében és a lebonyolításban nyújtott segítséget Nagyné Balogh Csillának, Fülöpháza község polgármesterének, Baksa Henriettának, a Fülöpházi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely vezetőjének, Juhász Istvánnak, a Déli ASzC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola igazgatójának, Morvai Edinának, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelőjének, Molnár Lászlónénak és mindenkinek, aki hozzájárult valamilyen módon a program sikeres megvalósulásához.

 

Szívélyes vendéglátás keretén belül a művelődési házban fogadta a vendégeket Fülöpháza község polgármestere, Nagyné Balogh Csilla és Baksa Henrietta, a művelődési ház vezetője. Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkárának köszöntése után Polgármester asszony beszélt a község történetéről, az eddig elért eredményekről, fejlesztésekről, a helyi közösségek, egyesületek fontos szerepéről, közösségépítő tevékenységükről.

 

Ezt követően megtekintették a Kemence Parkot, amely közösségi és családi események színhelye, a Polgármesteri Hivatalt és az I., II. Világháborús Emlékművet, amelyet a világháborúkban elesettek emlékére emeltek 2001-ben.

 

A Helytörténeti Gyűjtemény gazdagsága mindenkit lenyűgözött és számos érdekességet tartogatott, mint például a több mint 100 éves csipke oltárterítőt, vagy a különleges, ma már csak múzeumokban látható mezőgazdasági eszközöket. 

 

A Református és a Katolikus Templom meghittsége, hangulata, az elhangzott lélekmelengető gondolatok nagyon értékesek voltak a sétálók számára.

A túrát ezután az Európában is egyedülállónak számító, különleges természeti környezetben, a homokbuckák között folytatták Morvai Edina, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelőjének szakvezetésével és Molnár Lászlóné szakvezetésével. Az út során megtudhatták, mi rejtőzik a „báránypirosító” név mögött, mi is az a boszorkánytojás, galagonyát kóstolhattak és még számos érdekességre derült fény a szakvezetők által.

 

Kissé megázva, de élményekkel telve érkeztek a Kulman Tanyára, ahol a kedves fogadtatás, a finom ízek mellett megpihenhettek, megmelegedhettek a vendégek.

 

A jótékonysági sütivásár is nagy sikerrel zajlott, ugyanis pillanatok alatt elfogytak az előre csomagolt, szívvel és lélekkel készült házi sütemények. A szervezők remélik, hogy egy picit hozzá tudtak járulni Horváth Kincső álmához!

 

Az Aranyhomok Egyesület köszöni a résztvevők kitartását a sétán, bíznak benne, hogy mindenki jó élményekkel gondol vissza az alkalomra és egy szép tavaszi napon újra együtt sétálhatnak a fülöpházi buckák között, ahova érdemes visszajönni. 

 

Tavasszal pedig várják majd a kedves kirándulni vágyókat a Térségi Értékjáró Séták további alkalmaira!

További híreink

Kiskunhalas

2024. 09. 05.

Értéktár sorozat: Halasi csipke - VIDEÓ

Grammja az aranynál is drágább, leheletfinom cérnával és szinte láthatatlan tűvel varrják, készítésének titkát pedig csak a beavatottak ismeri.

2024. 09. 05.

[ Kiskunhalas ]

Bócsa

2024. 09. 04.

Kenderfilm

Csodanövény, szuperélelmiszer. Mindenre is alkalmas. Jöjjenek velünk Bócsára, ismerkedjünk meg az egyik legsokoldalúbb ipari növénnyel.

2024. 09. 04.

[ Bócsa ]

Zsana

2024. 09. 03.

Termelői piac kiépítése Zsanán - projektzárás

Zsana Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.1.1-21 HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS felhívásra „Termelői piac kiépítése Zsanán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.1.1-21-BK1-2022-00002). A projekt keretében 31,54 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél egy termelői piac létrehozása volt.

2024. 09. 03.

[ Zsana ]

Kalocsa, Szabadszállás

2024. 09. 02.

A Bács-Kiskun Vármegyéért Díjat Bergmann János vehette át

Harminckét kitüntetést adtak át a szabadszállási Nagyvendéglőben megrendezett ünnepi közgyűlés keretében augusztus utolsó szombatján. Mint Rideg László elnök beszédében hangsúlyozta, a díjazottak jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Bács-Kiskun ne csak fennmaradjon, de virágozzon is.

2024. 09. 02.

[ Kalocsa , Szabadszállás ]

Kalocsa

2024. 09. 02.

Bács-Kiskun Vármegye Nemzetiségeiért - VIDEÓ

Az ünnepi közgyűlésen Knipf János és Kubatov Márton mellett Sztojka Mariann is átvette az elismerő kitüntetést. Aki nem akarja megváltoztatni, csak huszonegyedik századivá tenni a tradicionális roma viseletet.

2024. 09. 02.

[ Kalocsa ]

Szabadszállás

2024. 08. 31.

„Élő, lüktető közösség” Átadták Bács-Kiskun kitüntető díjait

„Vármegyénk nem csupán földrajzi egység, hanem élő, lüktető közösség, amelynek minden tagja hozzájárul ahhoz a páratlan örökséghez, amit magunkénak mondhatunk” – emelte ki Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke a vármegyei kitüntetések átadása alkalmából Szabadszálláson.

2024. 08. 31.

[ Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO