Bővülő értéktár

Vármegyénk értékei

Hat település tíz értéke lett a vármegyei értéktár új tagja. Fesztivál, kórus, sziget és sportteljesítmény is kiérdemelte az elismerést.

A Bács- Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság döntése értelmében Hajósról az Őrjeg és Szőlőhegyei Naturpark került be az értékek közé, míg Fajszról a Hangszerfa- park. Jászszentlászló három új vármegyei értéket is magáénak tudhat: a móricgáti lápot, a bugaci nőszőfüvet és Provics Ferenc rádió- gyorstávírász sporteredményeit. Érsekcsanádról az Ófalu, valamint a Veránka- sziget került be az értéktárba, míg Kiskunfélegyházáról a Libafesztivál és a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusának több mint negyedszázados tevékenysége. Ugyancsak az értéktár tagja lett a Kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör hat évtizedes tevékenysége. Kiskunhalast pedig a "Fejeték-  mocsár" képviseli immár a vármegyei értéktárban. Ugyancsak értéktárba került A Kiskunság népzenei hagyatéka című könyv, valamint ennek hanganyaga is. „A Kiskunság népzenei hagyománya kiadvány meghatározó fontossággal bír a majsai járás, a vármegye - mint területi egység - a Kiskunság folklórjának - azon belül is - a szellemi kulturális örökségének megőrzésében, amelyet az egykori néprajzi terepmunka által rögzített népdalok feldolgozásával tesz lehetővé. A népI élet mindennapjait kísérő, egyes életfordulókhoz kapcsolódó, közösségi identitás megőrzéséhez kiemelten hozzájárult a népdalok feltárása, bemutatása, illetve a közkinccsé tétele olyan egyedülálló és kimagaslóan értékőrző gyűjtemény, amely az egykoron kialakult közösségmegtartó erő jó gyakorlatainak írásba foglalásával és hangzóvá tételével, a majsai és a vármegyei identitás alapköveit emeli ki, teszi újra leképezhetővé. Hozzájárul a térségi szellemi örökség, a népdalkincs népszerűsítéséhez, ugyanis az ehhez szükséges forrásokat koncentráltan őrzi, gyűjti és bemutatja"- olvasható az ajánlásban.   

További híreink

2024. 08. 28.

📖MOTÍVUMOK Bács-Kiskun Vármegyéből -Kecskeméti irhás suba

Az ünneplő- vagy „templomba járó” subák a népi díszítőművészet kiemelkedő alkotásai: gazdagon hímzett mintáikon számos motívumot sűrítenek egybe. 

2024. 08. 28.

2024. 08. 26.

MEGKEZDŐDÖTT A SZARVASBŐGÉS GEMENCEN IS

A Gemenc Zrt. az elkövetkezendő három hétvégén szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez.

2024. 08. 26.

2024. 08. 23.

🌍KLÍMAKÓDEX - Mobilitáscsökkentés

Közlekedjünk kevesebbet! De hogyan? A mobilitás csökkentése a legegyszerűbb és messze a leghatékonyabb módja annak, ha a közlekedési kibocsátásunkat, ökológiai lábnyomunkat csökkenteni szeretnénk.

2024. 08. 23.

Soltvadkert

2024. 08. 22.

Értéktár sorozat - a csettegő

A hatvanas évek közepén- végén „csettegtek föl” az első, addig nem látott mezőgazdasági kisgépek Soltvadkerten és Kecelen. A nyolcvanas években már ötszáz Csettegő szolgált a szőlőkben, gyümölcsösökben. Mára alig tucatnyi maradt belőlük. Muzeális értékűek, de még bírják!

2024. 08. 22.

[ Soltvadkert ]

Baja

2024. 08. 20.

45 vármegyei település búzájának felhasználásával sült ki idén Bács-Kiskun kenyere - VIDEÓ

A hagyományos rendezvénynek ezúttal a bajai Halászati Mini Skanzen adott otthont, ahol a vármegye kenyere mellett immár harmadik alkalommal készült el a malmok kenyere is, amelyet a térségbeli malmok által őrölt lisztekből készítenek.

2024. 08. 20.

[ Baja ]

Bácsbokod

2024. 08. 19.

Értéktár sorozat - búbos tyúkólak VIDEÓ

Bácsbokod különlegessége, a búbos tyúkól nem csak a vármegyében egyedülálló.

2024. 08. 19.

[ Bácsbokod ]

Design by WEBORIGO