Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

közügyek épülő Bács-Kiskun két folyó közt TOP-fejlesztések

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

illusztráció: Rónaszéki Fürdő, Kiskőrös

 

 

Kiskőrösön egymilliárd forintot fordíthatnak a Rónaszéki Fürdő energetikai korszerűsítésére. Az új termálkút fúrása és a meglévő kutak technológiai fejlesztése egyrészt a termálvízellátás stabilizálását, másrészt a fűtés gázigényének csökkentését vagy kiváltását szolgálja. A fürdő hőközpontjának és fűtésrendszerének korszerűsítése mellett megvalósul a légkezelő rendszer és a medencetechnológia fejlesztése, továbbá a nyílászárók cseréje. A jövő tavasszal induló beruházás várhatóan 2028-ra fejeződik be. 

 

Kalocsán a Csajda Fürdőben szintén egy új termálkút fúrása, illetve a hőközpont és a fűtésrendszer korszerűsítése áll az ugyancsak egymilliárd forintos projekt fókuszában. Amennyiben a fúrt kút hozama, illetve a víz hőmérséklete lehetővé teszi, az intézmény geotermikus fűtésre áll át. Ezen kívül megvalósul a nyílászárók cseréje, a hőszigetelés, a szellőzőrendszer és a medencetechnológia fejlesztése. A műszaki tartalomban napelem telepítése is szerepel. A munkálatok jövő tavasszal kezdődnek és 2027 nyarára fejeződnek be.  

 

Bugacon egy Ökoturisztikai Látogatóközpont épül, amely a Aranymonostorhoz kapcsolódóan mutatja be a Homokhátság természeti értékeit, illetve azok hatását az itt élők kultúrájára, életmódjára az elmúlt 2000 év tekintetében. A látogatóközpontban hangsúlyt helyeznek majd a klímaváltozás negatív hatásainak bemutatására, és az ahhoz való alkalmazkodási lehetőségekre, jógyakorlatokra. A félmilliárd forintból megvalósuló projekt várhatóan 2028 őszén fejeződik be. 

 

Bács-Kiskun, jó itt lenni! – ez a címe annak a vármegye önkormányzata által megvalósítandó projektnek, amelynek célja Bács-Kiskun hátrányos helyzetű lakosainak felzárkózása és esélyegyenlőségük javítása. A célcsoportot a nők, fiatalok, gyermekek – köztük a mélyszegénységben élők –, idősek, fogyatékkal élők, romák és a tanyán élők alkotják. 

Az 1,1 milliárd forintból megvalósuló projekt keretében sokrétű programok szolgálják majd a kitűzött célt a következő csaknem három évben. Ezek között szerepelnek fiatalokat megszólító pályaorientációs és önfejlesztő programok; egészségfejlesztő- és sportrendezvények (folytatódik az Egészséges Bács-Kiskunért program); digitális esélyegyenlőtlenséget csökkentő tréningek; bűnmegelőzést és közbiztonság javítását segítő események; vagy például közösségerősítő, illetve a vármegyei és térségi identitást támogató események. 

 

A jelenlegi európai uniós ciklusban várhatóan 100 milliárd forintnyi terület- és településfejlesztési támogatás érkezik Bács-Kiskun vármegyében a TOP Plusz programon keresztül. Ezeknek a projekteknek a fele már megkezdődött. 

További híreink

2024. 09. 16.

Kirándulj Nálunk! - Kiemelt helyen a Sváb-sarok

Válogatás a vármegye színes látnivalóiból az online turisztikai magazinban. 

2024. 09. 16.

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Baja

2024. 09. 10.

Teljes életre szóló szolgálat, szenvedély - VIDEÓ

Bács-Kiskun Vármegye Kultúrájáért kitüntető díjat dr. Héjja Bella Emerencia és Kerti István mellett N. Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója vehette át augusztus utolsó szombatján az ünnepi közgyűlés keretében.

2024. 09. 10.

[ Baja ]

Baja

2024. 09. 09.

Értéktár sorozat - a Bajai Hajómalom és Miniskanzen VIDEÓ

Baja nemcsak a híres halászléről ismert, hanem két különleges turisztikai látványosságáról is: a Bajai Hajómalomról és a Halászati Miniskanzenről. 

2024. 09. 09.

[ Baja ]

Kiskunhalas

2024. 09. 05.

Értéktár sorozat: Halasi csipke - VIDEÓ

Grammja az aranynál is drágább, leheletfinom cérnával és szinte láthatatlan tűvel varrják, készítésének titkát pedig csak a beavatottak ismeri.

2024. 09. 05.

[ Kiskunhalas ]

Design by WEBORIGO