

A puliszka más néven a polenta ma reneszánszát éli. A jóval elegánsabb hangzású polenta név felvételével, az ínséges idők eledeléből a legelegánsabb fogások körete lett. Megyénkben a juhtúrós rakott változatát kedvelték és főzik ma is.
HOZZÁVALÓK
2,5 dl kukoricadara
20 dkg juhtúró
10 dkg füstölt szalonna
1 fej nagy vöröshagyma
3 dl tejföl
1 púpozott ek só
ELKÉSZÍTÉS
Először elkészítjük a puliszkát. Felteszünk 1,2 liter vizet forrni. Amikor lobogva forr, beletesszük a sót és folyamatos keverés közben beleszórjuk a kukoricadarát. Addig kevergetjük amíg egészen sűrű lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről és lefedjük. Míg a puliszka pihen, elkészítjük a többi hozzávalót. A vöröshagymát apróra vágjuk. Felaprítjuk a szalonnát és kisütjük, a pörcöt félretesszük. A szalonna zsírjában megdinszteljük a vöröshagymát. A puliszkát három részre osztjuk. Egy tűzálló tál aljára öntünk egy kevés zsírt a hagymáról és elterítjük rajta a puliszka egyharmadát, rászórjuk a juhtúró és a sült hagyma felét, 1 dl tejfölt egyenletesen elosztunk a tetején. Ezt megismételjük, 1 rész puliszka, a maradék juhtúró és hagyma, 1 dl tejföl. Rásimítjuk a maradék puliszkát, megkenjük a tetejét a maradék tejföllel, rászórjuk a szalonnapörcöt. Betoljuk a sütőbe és 180 °C fokon, 30 percig sütjük.
Tálaláskor tejfölt és frissen őrölt feketeborsot kínálunk hozzá.
2025. 04. 24.
2025. 04. 24.
Baja
2025. 04. 24.
2025. 04. 24.
[ Baja ]
2025. 04. 24.
2025. 04. 24.
2025. 04. 23.
2025. 04. 23.
Kecskemét
2025. 04. 23.
2025. 04. 23.
[ Kecskemét ]
Csólyospálos
2025. 04. 22.
2025. 04. 22.
[ Csólyospálos ]