

A húsvéti menüt az elmaradhatatlan lágy kalács teszi igazán ünnepivé.
Az édes kalácsokat mindenki szereti, de a kalocsai kácsi igazán különleges. Igaz, elsőre meglepőnek tűnhet, de minden képzeletet felülmúló ízharmóniát garantál az édes, puha kalácstésztában a cukros-pirospaprikás töltelék. A méltán híres kalocsai paprika, amelynek pirossága, zamata ezen a tájon a legintenzívebb, hozzájárult, hogy ezt a helyi specialitást megőrizzék az utókornak, és meghódítson más vidékeket is. Kalocsán és környékén a „kácsi” a mindennapi étkezések része a mai napig, és általában egy tartalmas leves után második fogásként kínálják. A kácsi a Kalocsai Települési Értéktár része.
A paprikás kácsi receptje:
Hozzávalók:
2 púpozott evőkanál kalocsai fűszerpaprika-őrlemény
fél liter tej
1 evőkanál kacsazsír
5 dkg élesztő
1 db tojás
60-70 dkg félfogós és finomliszt (fele-fele arányban)
cukor, só ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztát a kacsazsírral finomra dagasztjuk, kerekre nyújtjuk. Édes kalocsai fűszerpaprika-őrleménnyel megkenjük, majd cukorral fehérre szórjuk, kevés olvasztott kacsazsírral megöntözzük. A töltött tésztát hengeresen föltekerjük, zsírozott tepsiben szarvasformára görbítjük, mint a kiflit. Tetejét tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
2025. 04. 24.
2025. 04. 24.
Baja
2025. 04. 24.
2025. 04. 24.
[ Baja ]
2025. 04. 24.
2025. 04. 24.
2025. 04. 23.
2025. 04. 23.
Kecskemét
2025. 04. 23.
2025. 04. 23.
[ Kecskemét ]
Csólyospálos
2025. 04. 22.
2025. 04. 22.
[ Csólyospálos ]