🌍KLÍMAKÓDEX - Mobilitáscsökkentés

zöld Bács-Kiskun két folyó közt

Közlekedjünk kevesebbet! De hogyan? A mobilitás csökkentése a legegyszerűbb és messze a leghatékonyabb módja annak, ha a közlekedési kibocsátásunkat, ökológiai lábnyomunkat csökkenteni szeretnénk.

Mi is a mobilitás? A mobilitás mindenféle közlekedési igényt magába foglal, a saját utazásunktól az áruszállításig.


A mobilitáscsökkentés első lépése, hogy gondoljuk végig a napi úti céljainkat: Muszáj-e elmennem az adott helyre, vagy meg lehet-e oldani személyes találkozás nélkül az ügyet? Nem elég egy telefon, vagy levél? Inkább menjünk el a boltba, mintsem házhoz szállíttatnánk a terméket. A nagyobb bevásárlásokat érdemes autóval intézni, de ha csak 1-2 terméket szeretnénk venni egy boltban (pl. műszaki cikkek, könyvek stb.), akkor a házhoz szállítás a megfelelőbb megoldás. Vásároljunk helyi termékeket, mert azokat sokkal rövidebb útvonalon kell szállítani, mint a távolról érkező árukat, ezért kevesebb szén-dioxid-kibocsátással járnak. A legjobb megoldás, ha helyi piacra járunk, mert ha ugyanitt nekünk kell elmenni egyesével valamennyi termékért, akkor a „sok kicsi sokra megy” következtében majdnem akkora kibocsátásnál tartunk, mintha egy nagy, ám hatékony logisztikai háttérrel rendelkező hagyományos élelmiszerláncnál vásárolnánk az árukat. Sok utazást megtakaríthatunk, ha munkánk egy részét vagy egészét otthonról végezhetjük. Az otthoni, vagy más néven távmunka esetében sem beszélhetünk teljes közlekedésmentességről, de a mindennapi munkába járáshoz képest akár 80-90%-os megtakarítás is elérhető.


 További hasznos tippek és tanácsok az online kiadványban: KLÍMAKÓDEX I.


<Ez a tartalom kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy egy kötetben foglalja össze valamennyi, az éghajlatvédelemmel kapcsolatos háztartási és egyéni szintű beavatkozási lehetőséget, mindennapi szokásaink megváltoztatásától kezdve a nagy forrásigényű beruházásokig. Mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő lehetőséget.>

További híreink

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Baja

2024. 09. 10.

Teljes életre szóló szolgálat, szenvedély - VIDEÓ

Bács-Kiskun Vármegye Kultúrájáért kitüntető díjat dr. Héjja Bella Emerencia és Kerti István mellett N. Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója vehette át augusztus utolsó szombatján az ünnepi közgyűlés keretében.

2024. 09. 10.

[ Baja ]

Baja

2024. 09. 09.

Értéktár sorozat - a Bajai Hajómalom és Miniskanzen VIDEÓ

Baja nemcsak a híres halászléről ismert, hanem két különleges turisztikai látványosságáról is: a Bajai Hajómalomról és a Halászati Miniskanzenről. 

2024. 09. 09.

[ Baja ]

Kiskunhalas

2024. 09. 05.

Értéktár sorozat: Halasi csipke - VIDEÓ

Grammja az aranynál is drágább, leheletfinom cérnával és szinte láthatatlan tűvel varrják, készítésének titkát pedig csak a beavatottak ismeri.

2024. 09. 05.

[ Kiskunhalas ]

Bócsa

2024. 09. 04.

Kenderfilm

Csodanövény, szuperélelmiszer. Mindenre is alkalmas. Jöjjenek velünk Bócsára, ismerkedjünk meg az egyik legsokoldalúbb ipari növénnyel.

2024. 09. 04.

[ Bócsa ]

Design by WEBORIGO