🌍KLÍMAKÓDEX - Mobilitáscsökkentés II. rész. Közlekedés személyautó nélkül

zöld Bács-Kiskun két folyó közt

Bármennyire is igyekszünk csökkenteni közlekedési igényeinket, mégis igen sokat kell utaznunk naponta. Nem minden esetben szükséges azonban az autónk.

Az autóval megtett utak kb. 25%-a nem hosszabb 2 kilométernél (5-10 perc kerékpárral) és 50%-uk 5 kilométernél (20 perc kerékpárral).
 Gyalogoljunk, kerékpározzunk! Nemcsak magunknak, hanem autónknak is jót tehetünk ezzel. Ha csak kis távolságot kell megtennünk, gépkocsi helyett érdemes más megoldást (kerékpár, sétálás) választani, mely tevékenységek egészségre gyakorolt kedvező hatásai közismertek. Felmérések szerint naponta már 30 percnyi séta is kimutathatóan mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.



 Nagyobb távolságra utazni autó nélkül kézenfekvő választás a tömegközlekedés. Mint láttuk, azonban nem csak hosszabb távon utazva érdemes a közösségi közlekedési eszközök mellett döntenünk. Helyközi forgalomban éppen a magas kibocsátású rövid utakat lehet kiváltani, ha igénybe vesszük a helyi tömegközlekedést. Nagyobb településeken ráadásul többnyire a szolgáltatás színvonala is jobban megfelel az igényeknek.
 A hagyományos tömegközlekedés mellett azonban egyéb közösségi autóhasználati megoldások is léteznek, amelyek rugalmasságukban gyakorlatilag elérik a saját tulajdonú személygépkocsi használatát. A telekocsi (car pooling) intézménye azon az elgondoláson alapul, hogy több ismerős vagy ismeretlen, akik ugyanazon az útvonalon külön-külön autóznának, egy autóba ülve jelentős megtakarításokat érhetnek mind költségeikben, mind a kibocsátásokat tekintve. Ma már több olyan ingyenes telefonos applikáció, illetve internetes honlap létezik, amelyeken könnyen és gyorsan találhatunk akár útitársat, akár sofőrt az úti célunkhoz, a számunkra megfelelő időpontban.


 További hasznos tippek és tanácsok az online kiadványban: KLÍMAKÓDEX I.


A fenti tartalom és a kiadvány y kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy egy kötetben foglalja össze valamennyi, az éghajlatvédelemmel kapcsolatos háztartási és egyéni szintű beavatkozási lehetőséget, mindennapi szokásaink megváltoztatásától kezdve a nagy forrásigényű beruházásokig. Mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő lehetőséget.

További híreink

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Baja

2024. 09. 10.

Teljes életre szóló szolgálat, szenvedély - VIDEÓ

Bács-Kiskun Vármegye Kultúrájáért kitüntető díjat dr. Héjja Bella Emerencia és Kerti István mellett N. Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója vehette át augusztus utolsó szombatján az ünnepi közgyűlés keretében.

2024. 09. 10.

[ Baja ]

Baja

2024. 09. 09.

Értéktár sorozat - a Bajai Hajómalom és Miniskanzen VIDEÓ

Baja nemcsak a híres halászléről ismert, hanem két különleges turisztikai látványosságáról is: a Bajai Hajómalomról és a Halászati Miniskanzenről. 

2024. 09. 09.

[ Baja ]

Kiskunhalas

2024. 09. 05.

Értéktár sorozat: Halasi csipke - VIDEÓ

Grammja az aranynál is drágább, leheletfinom cérnával és szinte láthatatlan tűvel varrják, készítésének titkát pedig csak a beavatottak ismeri.

2024. 09. 05.

[ Kiskunhalas ]

Bócsa

2024. 09. 04.

Kenderfilm

Csodanövény, szuperélelmiszer. Mindenre is alkalmas. Jöjjenek velünk Bócsára, ismerkedjünk meg az egyik legsokoldalúbb ipari növénnyel.

2024. 09. 04.

[ Bócsa ]

Design by WEBORIGO