MEGKEZDŐDÖTT A SZARVASBŐGÉS GEMENCEN IS

zöld Bács-Kiskun két folyó közt szabadidő

A Gemenc Zrt. az elkövetkezendő három hétvégén szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez.

Már bőgnek a gímszarvasbikák Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében. Bárki megcsodálhatja – a vadállomány zavarása nélkül – a gemenci gímbikák szerelmes nászdalát, aki részt vesz a Gemenc Zrt. szarvasbőgés-hallgató túráin az elkövetkezendő három hétvégén.

 

A túrákat ismeretterjesztő programelemek előzik meg, ahol felkészült szakemberek élményszerű módon mutatják be a szarvasbőgés jelenségét, amely része a gímszarvasok összetett társas és kommunikációs rendszerének.

 

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről 18:30-kor indulnak a túrák. A kalandra vágyók azonban először, 17:00-kor a „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón vesznek részt. Itt választ kaphatnak például arra a kérdésre, hogy mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, vagy hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, és arról is, hogyan élnek a gímszarvasok. Az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsok is megtekinthetők lesznek és a bőgőkürt sem marad néma. Ezt követően 17:40-kor a „Legenda és valóság – A gemenci gímszarvas” című interaktív kiállítást tekintik meg a résztvevők. 18:30-kor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalhatják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 20:30 körül érkeznek vissza a túrázók a kiinduló állomásra. 

 

Lehetőség van különleges gasztronómiai élményekkel is összekötni a túrát, hiszen minden alkalommal vacsora opció is választható. 

 

A túrákon való részvételt gyermekek számára az erdészeti társaság általában nem ajánlja, hiszen ezek az események több órásak és csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek. A Gemenc Zrt. ugyanakkor fontosnak tartja a természet megszerettetését, megismertetését és a természetvédelmi szemléletformálást, ezért egy alkalommal, 2024. szeptember 14-én külön a gyermekeknek szánt túrát szervez az erdei vasút egyik megállójánál, Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

 

 

A program szervezői a túrákra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat. 

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ ÉS RÉSZLETEK:

https://www.facebook.com/OkoturisztikaiKozpontGemenc/videos/518315593946831/

www.gemenczrt.hu

További híreink

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Baja

2024. 09. 10.

Teljes életre szóló szolgálat, szenvedély - VIDEÓ

Bács-Kiskun Vármegye Kultúrájáért kitüntető díjat dr. Héjja Bella Emerencia és Kerti István mellett N. Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója vehette át augusztus utolsó szombatján az ünnepi közgyűlés keretében.

2024. 09. 10.

[ Baja ]

Baja

2024. 09. 09.

Értéktár sorozat - a Bajai Hajómalom és Miniskanzen VIDEÓ

Baja nemcsak a híres halászléről ismert, hanem két különleges turisztikai látványosságáról is: a Bajai Hajómalomról és a Halászati Miniskanzenről. 

2024. 09. 09.

[ Baja ]

Kiskunhalas

2024. 09. 05.

Értéktár sorozat: Halasi csipke - VIDEÓ

Grammja az aranynál is drágább, leheletfinom cérnával és szinte láthatatlan tűvel varrják, készítésének titkát pedig csak a beavatottak ismeri.

2024. 09. 05.

[ Kiskunhalas ]

Bócsa

2024. 09. 04.

Kenderfilm

Csodanövény, szuperélelmiszer. Mindenre is alkalmas. Jöjjenek velünk Bócsára, ismerkedjünk meg az egyik legsokoldalúbb ipari növénnyel.

2024. 09. 04.

[ Bócsa ]

Design by WEBORIGO