MOTÍVUMOK Bács-Kiskun Vármegyéből IV.

Vármegyénk értékei két folyó közt

Kompozíciók kunsági borotvatokokról

A pásztorművészet jellegzetes darabjai azok a jellemzően személyes használatra készült tárgyak, amelyeket alkotójuk formált, díszített. Ezek többnyire a mindennapi élethez és a pásztorkodás sajátos munkakultúrájához köthetőek: ilyenek a sótartók, borotvatokok, tükrösök, botok, rühzsírtartók. Tipikus kompozíció volt az egy felületen több rozetta szerepeltetése, melyeket – főleg a 19. század végén keletkezett tárgyakon – növényi ornamentika vesz körbe. Szintén újításként jelent meg, hogy a leveles indák valamilyen edényből nőnek ki.


A kiskunsági pásztorművészetben a rozetták mellett elterjedt volt a gyakran tulipánosnak nevezett stílus használata. Az elnevezés a 20. század elején vált közkeletűvé, a népművészetben feltűnő tulipánjellegű ábrázolások valójában stilizált liliommotívumok, melyeket eleinte a reneszánsz templomi festészetben használtak, eredetét tekintve viszont középkori lehet.

 

A motívumok leírásai és mintája bárki számára letölthetőek, felhasználhatóak az összes vármegyei motívummal együtt.

További híreink

Kiskunfélegyháza

2024. 10. 04.

Kiskunfélegyháza, mint osztálykirándulási célpont

Petőfi Sándor és Móra Ferenc kultusza máig élénken él Kiskunfélegyházán. A város ideális célpontja osztálykirándulásoknak, legyen szó alsós diákokról, vagy középiskolásokról. VIDEÓ

2024. 10. 04.

[ Kiskunfélegyháza ]

Hajós

2024. 10. 03.

Staféta - Barátsággal zajlik a polgármesteri szék átadása Hajóson

Friss szemlélettel a múlt eredményeire és értékeire építve új lendületet kap a település. A leköszönő polgármesterasszony készséggel segítette az ifjú polgármester felkészülését a város vezetésére. VIDEÓ  

2024. 10. 03.

[ Hajós ]

2024. 10. 02.

MOTÍVUMOK Bács-Kiskun Vármegyéből IV.

Kompozíciók kunsági borotvatokokról

2024. 10. 02.

Baja, Dusnok

2024. 10. 01.

Bajai hotel, dusnoki sétány - VIDEÓ

Két új értékkel gyarapodott a vármegyei értéktár.

2024. 10. 01.

[ Baja , Dusnok ]

Érsekcsanád

2024. 09. 27.

Véget ért a ciklus: utolsó ülését tartotta a vármegyei közgyűlés - VIDEÓ

Érsekcsanádon tartotta az önkormányzati ciklus utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Mint elhangzott: az elmúlt öt évben konstruktív munka zajlott a vármegye fejlesztése érdekében. 

2024. 09. 27.

[ Érsekcsanád ]

Kecskemét

2024. 09. 26.

„Hűen bemutatni a múltat” Átadták a Szobonya-emléklapokat

A dr. Szobonya Zoltán emléknap alkalmából tisztelegtek a kommunista diktatúra üldözöttjei és mártírjai előtt csütörtökön Kecskeméten, a Megyeházán. Az eseményen 17 emléklapot osztottak ki – részben posztumusz – olyan honfitársaink számára, akik elszenvedték ezt a diktatórikus és igazságtalan időszakot Bács-Kiskunban. 

2024. 09. 26.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO