Pünkösdi virágok a régi síroknál

két folyó közt

A Pásztortűz Egyesület pünkösdre megszépítette a kiskunhalasi római katolikus temető régi sírkőtárának 18 síremlékét, és virágokat ültetett oda. Monda Margit és Pásztor Gergely szíve és keze van a hatalmas munkában.

 

A civil szervezet 15 éve igyekszik menteni a régi sírköveket és a hadisírokat. Most számos kiskunhalasi család régi, már gazdátlan sírköve szépült meg pünkösdre szorgos, munkás kezeknek köszönhetően. Monda Margit és Pásztor Gergely segítségével ezen kiskunhalasi famíliák sírkövei szépültek meg: Babenyecz Cs., Bar, Bánóczki, Bereczki, Erdélyi, Feró, Gyenizse, Juhász, Károly, Kis, Körösi, Monda, Ökördi, Ronyecz, Sági, Szabó B., Tallér, Tóth N., Zilah. 
A főbejárattól az urnafalak irányában lévő részen évtizedek óta gyűlnek a szépen kimunkált, de elhagyott sírkövek.  Sok a gyermek sír, de akad köztük első világháborús hősi halottaknak is síremléke. 
- A megtisztított, újra festett sírkövek előtt virágokat is ültetett a Pásztortűz Egyesület tagsága a katolikus temetőben. Érdemes kilátogatni, megtekinteni a megszépült sírkőkertet. Egyesületünk így is köszönti az egyik legnagyobb keresztény ünnep, a pünkösd beköszöntét - mondta Végső István elnök, történész.  


Fotó: Pásztor Gergely

További híreink

Kiskunfélegyháza

2024. 10. 04.

Kiskunfélegyháza, mint osztálykirándulási célpont

Petőfi Sándor és Móra Ferenc kultusza máig élénken él Kiskunfélegyházán. A város ideális célpontja osztálykirándulásoknak, legyen szó alsós diákokról, vagy középiskolásokról. VIDEÓ

2024. 10. 04.

[ Kiskunfélegyháza ]

Hajós

2024. 10. 03.

Staféta - Barátsággal zajlik a polgármesteri szék átadása Hajóson

Friss szemlélettel a múlt eredményeire és értékeire építve új lendületet kap a település. A leköszönő polgármesterasszony készséggel segítette az ifjú polgármester felkészülését a város vezetésére. VIDEÓ  

2024. 10. 03.

[ Hajós ]

2024. 10. 02.

MOTÍVUMOK Bács-Kiskun Vármegyéből IV.

Kompozíciók kunsági borotvatokokról

2024. 10. 02.

Baja, Dusnok

2024. 10. 01.

Bajai hotel, dusnoki sétány - VIDEÓ

Két új értékkel gyarapodott a vármegyei értéktár.

2024. 10. 01.

[ Baja , Dusnok ]

Érsekcsanád

2024. 09. 27.

Véget ért a ciklus: utolsó ülését tartotta a vármegyei közgyűlés - VIDEÓ

Érsekcsanádon tartotta az önkormányzati ciklus utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Mint elhangzott: az elmúlt öt évben konstruktív munka zajlott a vármegye fejlesztése érdekében. 

2024. 09. 27.

[ Érsekcsanád ]

Kecskemét

2024. 09. 26.

„Hűen bemutatni a múltat” Átadták a Szobonya-emléklapokat

A dr. Szobonya Zoltán emléknap alkalmából tisztelegtek a kommunista diktatúra üldözöttjei és mártírjai előtt csütörtökön Kecskeméten, a Megyeházán. Az eseményen 17 emléklapot osztottak ki – részben posztumusz – olyan honfitársaink számára, akik elszenvedték ezt a diktatórikus és igazságtalan időszakot Bács-Kiskunban. 

2024. 09. 26.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO