A solti Szőlőhegyen mintegy 600 pince található, ahol aktív közösségi élet zajlik. Leginkább férfiak jönnek össze a pincéknél egy-egy baráti beszélgetésre, közös nótázásra. Ezeknek a találkozásoknak az egyik jellemző étele a solti pincepörkölt, amely ugyan nem egy könnyű étel, de alkalmas arra, hogy a borozgatások, baráti beszélgetések megfelelő partnere legyen. Természetesen bográcsban főzik és sokféle finom alapanyag együttese alkotja ezt az igazán ízletes eledelt.
Hozzávalók:
15 dkg szalonna
10 kg sertéshús (csülök, köröm, lapocka vegyesen)
1 kg vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
10 dkg törött paprika
1 kg burgonya
20 dkg tarhonya
só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A szalonna zsírját kiolvasztjuk, és ebben futtatjuk meg az összekockázott hagymát. Nem kell sok zsír, mert a hús úgyis zsíros és mire kész az étel, kifő belőle. Mikor megpirul a hagyma, beledobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot. Átforgatjuk, majd rátesszük erre az alapra a kis darabokra összevágott vegyes húst, amelyet előzőleg szépen megtisztítottunk. A húst átkeverjük, rárakjuk az összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és főzzük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk hozzá. Mikor a hús háromnegyed részben megpuhult, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a tarhonyát és a kockákra vágott megtisztított burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a bográcsban lévő ételt. Lassú tűzön készre főzzük, közben kóstoljuk, és ha kell még adhatunk hozzá sót, borsot.
Savanyúsággal, puha kenyérrel az igazi.
Elkészítette:
Madaras László, Solt
2025. 04. 23.
2025. 04. 23.
Kecskemét
2025. 04. 23.
2025. 04. 23.
[ Kecskemét ]
Csólyospálos
2025. 04. 22.
2025. 04. 22.
[ Csólyospálos ]
Fülöpháza, Kerekegyháza
2025. 04. 17.
2025. 04. 17.
[ Fülöpháza , Kerekegyháza ]
2025. 04. 17.
2025. 04. 17.
Kiskunmajsa
2025. 04. 16.
2025. 04. 16.
[ Kiskunmajsa ]