„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

épülő Bács-Kiskun TOP-fejlesztések

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

Az ezredforduló idején épült, három települést, Csengődöt, Akasztót és Tabdit kiszolgáló régi szennyvíztisztító már nem csak a kapacitás tekintetében volt túlterhelt, hanem a környezeti határértékeknek sem felelt meg a tisztított szennyvíz minősége. Ráadásul a csengődi lakóknak kellemetlen szagokkal is együtt kellett élniük a túlterhelt telep miatt.

 

Erre a problémára jelentett megoldást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból nyert több mint 2 milliárd forintnyi támogatás, amelyből egy új, biológiai eljárással működő szennyvíztelep épült meg Csengőd határában, a korábbi telep mellett. A beruházás összeköltsége az önkormányzatok önerejével együtt elérte a 2,3 milliárd forintot.  

 

„Az új telep nem csupán a három települést látja el biztonsággal és a környezetvédelmi határértékeknek megfelelően. A kapacitás azt is lehetővé teszi, hogy akár további települések is rácsatlakozzanak”

 

– mondta el a létesítmény keddi átadóján Pivarcsi Csaba, Csengőd polgármestere.

 

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a beruházás azt is lehetővé teszi, hogy további vállalkozások települjenek az érintett településekre, illetve a meglévők bővítsék a kapacitásukat. „Ezzel Csengőd, Akasztó és Tabdi fejlődése újabb lendületet kaphat” – fogalmazott a képviselő.

 

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium Viziközműágazatért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az új közművel több évtizedes probléma oldódott meg. „A próbaüzem során kiderült, hogy az új telep nem csupán működik, mondhatnám operál, hanem szuperál, vagyis felülmúlja az elvárásokat” – fogalmazott az államtitkár.

További híreink

Lakitelek

2024. 10. 15.

Folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat. Sétáljon velünk Lakitelek-Tőserdőben!

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2024. 10. 15.

[ Lakitelek ]

Balotaszállás

2024. 10. 14.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektzárás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból az elavult útburkolatok felújítása történt meg.

2024. 10. 14.

[ Balotaszállás ]

2024. 10. 11.

Megalakultak a vármegyei nemzetiségi önkormányzatok

Vármegyénkben a 2024. június 9-i horvát, német és roma területi nemzetiség választás eredményeként október 10-én Baján megalakultak a 7 tagú vármegyei nemzetiségi önkormányzatok. 

2024. 10. 11.

2024. 10. 09.

Tisztségviselőket választott az Iparkamara

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamaránál kedden tisztújító küldöttgyűlésre került sor.

2024. 10. 09.

Hajós

2024. 10. 08.

Megalakult az új Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés

„Közös a felelősségünk, éppen ezért ebben a ciklusban alázattal állunk az előttünk tornyosuló feladatok elvégzéséhez” – fogalmazott Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés új elnöke, akit a Hajósi Érseki Kastélyban tartott alakuló ülésen választottak meg a képviselők. 

2024. 10. 08.

[ Hajós ]

Kiskunfélegyháza

2024. 10. 04.

Kiskunfélegyháza, mint osztálykirándulási célpont

Petőfi Sándor és Móra Ferenc kultusza máig élénken él Kiskunfélegyházán. A város ideális célpontja osztálykirándulásoknak, legyen szó alsós diákokról, vagy középiskolásokról. VIDEÓ

2024. 10. 04.

[ Kiskunfélegyháza ]

Design by WEBORIGO