Kecskeméti baracklekvár
Kecskeméten és környékén a kajszibarack termesztése és feldolgozása több száz éves múltra tekint vissza. A kecskeméti baracklekvár egyedinek tekinthető, hiszen előállítása megfelel a forrásanyagban leírt technológiának és a méltán „hirös” barackfajtákból készül.
Kecskeméten és környékén a kajszibarack termesztése és feldolgozása több száz éves múltra tekint vissza. A kecskeméti baracklekvár egyedinek tekinthető, hiszen előállítása megfelel a forrásanyagban leírt technológiának és a méltán „hirös” barackfajtákból készül.
Magyar Kajszi, Pannónia, Bíbor kajszi, Bergeron barackfajtákból előállított lekvárt a magas gyümölcstartalom, a kiváló íz és a válogatott alapanyagok teszik kivételessé és ellenállhatatlanná. Valamint a hagyományos, kézműves feldolgozási módszer adja a termék különlegességét. A Kecskeméti baracklekvárt a hagyományos receptúra alapján állítják elő. A teljesen érett gyümölcsöt forró vízben mossák meg, hogy könnyebb legyen a héját eltávolítani. A hámozást kézzel vagy késsel végzik és a mag eltávolítása is kézzel történik. A kimagozott barackot fazékba tesszik rétegesen, fél napig állni hagyják, majd összekeverik. Lassú tűzön addig főzik, amíg a kanál után húzott „csík” lassú összefolyású nem lesz.