Sobri Kupa Nemzetközi Halfőző Verseny
Farkas „Sobri” József (1925-2005) úgy vélte: a szegedi és bajai halászlé híres, a nagybaracskai pedig jó. Már csak ezt megerősítve is tovább kell élnie a Sobri Kupa Nemzetközi Halfőző Versenynek.
Farkas „Sobri” József (1925-2005) úgy vélte: a szegedi és bajai halászlé híres, a nagybaracskai pedig jó. Már csak ezt megerősítve is tovább kell élnie a Sobri Kupa Nemzetközi Halfőző Versenynek.
Végvári József, a nagybaracskai művelődési ház igazgatója kezdeményezésére 1987-ben nyolc környékbeli település (Bátmonostor, Csátalja, Dávod, Gara, Hercegszántó, Nagybaracska, Szeremle, Vaskút) kapott meghívást, hogy összemérjék halfőző tudományukat. A verseny zsűrielnöke Farkas „Sobri” József, örökös halfőző bajnok és mester volt, akinek a község 1998-ban elsőként adományozott díszpolgári címet. A kezdeményezés hagyományt teremtett, ami azóta is folytatódik Nagybaracskán. A csodálatos természeti környezetben, a Ferenc-csatorna partján megrendezett verseny kulturális programokkal egybekötve mára nemzetközivé nőtte ki magát, rendszeres résztvevői a határon túl élő magyarok is, öregbítve a Dunai halászlé hírnevét. Elismeréssel szólt az ételek minőségéről 2001-ben az ír nagykövet, 2013-ban pedig az orosz nagykövet is. A versenyzők száma folyamatosan 80 és 100 fő között mozog. A hallé főzéséhez a rendezőség minden versenyzőnek egységesen 3 kg pontyot ad. (Más halat felhasználni tilos!) Az értékelés során a zsűri tagjai nem ismerik a hallé készítőjének nevét, csupán a jelzőszámot, melyet bejelentkezéskor kapnak meg zárt borítékban. A versenymunkát díszíteni, megjelölni nem szabad. Új elem a verseny kiírásában, hogy lehet indulni vegyes halételek kategóriában is: bármely halféléből készült étellel lehet nevezni. Az értékeléskor a hallé színét, megjelenését, küllemét, állagát, egyöntetűségét, a hallé illatát, ízét, zamatát, a halhús színét, megjelenését, valamint az összbenyomást veszik figyelembe.