Szentkirályi ásványvíz
A Szentkirályi ásványvíz felfedezése a Vitapress Kft. tulajdonosának, Balogh Sándornak köszönhető, aki az 1989-ben indult családi vállalkozással szörp és üdítő gyártásával kezdett foglalkozni Bács-Kiskun vármegyében, Szentkirályon.
A Szentkirályi ásványvíz felfedezése a Vitapress Kft. tulajdonosának, Balogh Sándornak köszönhető, aki az 1989-ben indult családi vállalkozással szörp és üdítő gyártásával kezdett foglalkozni Bács-Kiskun vármegyében, Szentkirályon.
Az előállításhoz szükséges nagy mennyiségű víz miatt a cég telephelyén kutat fúrtak, majd annak vizét bevizsgáltatták, és a laboratóriumi vizsgálatok során kiderült: nagy tisztaságú és egyedi ásványanyag tartalmú vizet találtak. Öt évvel később elkezdték palackozni és forgalmazni az ásványvizet, majd 2003-ban Balogh Levente megalapította a Szentkirályi Ásványvíz Kft.-t. A Szentkirályi ásványvíz 2004-ben a legszigorúbb szabályok szerint ítélő szakmai bírák döntése alapján a világ legjobb ásványvize lett: szénsavmentes kategóriában elnyerte a párizsi Aqua Expo Eauscar-díját, maga mögé utasítva világhíres, nagy múltú ásványvizeket. A Szentkirályi ásványvíz titka az élettanilag létfontosságú ásványianyag-összetételében rejlik. A 206 méter mélyen található, több millió éves földalatti forrásból származó vizet jó íze, rendkívüli tisztasága, nitrit és nitrát mentessége, alacsony ásványi anyag- és ezen belül is alacsony nátrium-klorid-tartalma miatt bátran fogyaszthatják a magas vérnyomásúak, és még a legkisebbek is. Emellett fontos a csontépítéshez elengedhetetlen kalcium, valamint a szív- és érrendszer működéséhez szükséges magnézium aránya. A Szentkirályi ásványvizet Bács-Kiskun vármegyében, Szentkirály határában palackozzák 1994 óta, ezzel is országos és világhírnevet szerezve a megyének.