ÁTADTÁK A KORSZERŰSÍTETT SOLTI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEPET

közügyek zöld Bács-Kiskun TOP-fejlesztések
Környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból egyaránt szükséges volt a solti szennyvíztisztító  telep korszerűsítése

Környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból egyaránt szükséges volt a solti szennyvíztisztító  telep korszerűsítése, amely másik két település, Cserkeszőlő és Heves mellett a Közép-, és Kelet- Magyarországi Szennyvízelvezetési és kezelés fejlesztési projekt keretében, mintegy 2,5 milliárd forint KEHOP pályázati forrásból, 87 százalékos támogatás mellett valósult meg. A beruházást november 11-én, szerdán Font Sándor országgyűlési képviselő, Németh István polgármester és Mátyus Zoltán, a kivitelezést és üzemeltetést végző Kiskunsági Víziközmű-Szoltáltató igazgatója adta át ünnepélyesen.
 

A 2018 végén kezdődő beruházás indoka a szónokok által is idézett projektleírás szerint: Solt a felszín alatti víz állapota szempontjából fokozottan érzékeny területen fekvő város, a meglévő szennyvíztisztító telep technológiája korszerűtlen volt, ezért környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból egyaránt szükségessé vált a szennyvíztisztító telep korszerűsítése. Emellett kiépült egy szállítóvezeték, ami a tisztított szennyvizet a Dunába juttatja.
A fejlesztés a lakossági és intézményi igényeken túl megnyugtató környezetvédelmi helyzetet teremt a már meglévő vállalkozások, és azon befektetők számára is, amelyek számára fontos és érzékeny ez a fontos terület. Mint elhangzott, a szennyvíztisztító telep korszerűsítése révén az üzemeltethetőség is gazdaságosabb lett, a fejlesztés nyomán ezen költségek jelentős csökkenése várható.

A beruházás-átadó ünnepség résztvevőit elsőként Németh István polgármester köszöntötte, aki egyebek mellett hangsúlyozta:

a város határában működő fehérje-feldolgozóban keletkezett szennyvizet a tisztítást követően szinte ivóvíz minőségben tudjuk a Duna sodorvonalába vezetni. A soltiak életminőségét, komfortérzetét javítja, hogy megoldották a lakossági szennyvíz biztonságos elvezetését, ami áttételesen a település lakosságmegtartó képességét is növeli.” 

Szigeti Attila, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató műszaki igazgató beszédében rámutatott:

A megújult létesítmény a próbaüzem alatt jól bizonyított. A mechanikai és biológiai tisztítás magas színvonala egyaránt alkalmas arra, hogy a Dunára, mint befogadóra előírt paramétereket biztosítani tudják. A tisztított szennyvíz valamennyi előírt értékhatárnak megfelel. Amennyiben ezt a műszaki színvonalat hosszútávon tudjuk biztosítani, a korszerűsített szennyvíztisztító-telep hosszú évtizedekig kielégíti a lakosság és az ipar igényeit.”

Font Sándor, a választókerület országgyűlési képviselője a kormány környezetvédelmi intézkedéseit, annak kézzelfogható eredményeit emelte ki, melyre korábban és a jövőben is jelentős európai uniós és hazai források állnak rendelkezésre.

A solti szennyíz-telep megújításának, a szállítóvezeték kiépítésének kiemelkedő szerepe van a város életében. A fejlesztések után megnyugtató környezetvédelmi helyzet alakult ki a településen. Mindez a befektetők számára a megbízható gazdasági, befektetési környezetet kínál. Az új létesítmény kapacitása alkalmas a szomszédos Dunaegyháza lakossági szennyvízkezelésének megoldására. Ennek a projektnek az előkészítése folyamatban van” – mondta Font Sándor.

Forrás: Font Sándor Facebook oldala

További híreink

2024. 09. 20.

 Vizitúra a DVCS-n

Segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével! Célunk, hogy a Duna-völgyi-főcsatorna bejárása még vonzóbb és biztonságosabb legyen a vízitúrázók számára.

2024. 09. 20.

2024. 09. 19.

Bács-Kiskun önkormányzata is a gáton

Bács-Kiskunban négy helyszínen zajlik önálló önkormányzati árvízi védekezés a kataszrófavédelem közreműködésével és több mint ezer önkéntes bevonásával. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának félszáz munkatársa Baján, a Petőfi-szigeten vett részt a munkálatokban. 

2024. 09. 19.

Kecskemét

2024. 09. 18.

MEGHÍVÓ - Szobonya Zoltán Emléknap

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2016 óta fejezi ki elismerését és megbecsülését a kommunista diktatúra 1945 és 1961 közötti időszaka áldozatainak és hőseinek, melynek jeléül alapította meg a dr. Szobonya Zoltán Emléknapot.

2024. 09. 18.

[ Kecskemét ]

2024. 09. 16.

Kirándulj Nálunk! - Kiemelt helyen a Sváb-sarok

Válogatás a vármegye színes látnivalóiból az online turisztikai magazinban. 

2024. 09. 16.

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO