A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat idén is megszervezte a már hagyományosnak nevezhető „Bács-Kiskun Megye Bora” versenyt.
A megye legjobb fehér-, rozé- és vörösborát a két borvidékünk versenyén aranyérmet elnyert borok közül szakmai zsűri választotta ki Nemesnádudvaron a Bor Bagoly pincében, ahol Kovács István, a település polgármestere köszöntötte a bíráló bizottság tagjait. Üdvözölte a megyei programot és külön örömét fejezte ki, hogy Nemesnádudvar a rangos esemény helyszíne. A megye számára rendkívül fontosak a Duna-Tisza közének borászatai, melyek piac – és versenyképesek, erre már számos hazai és nemzetközi verseny is bizonyosságot adott. Az Alföld borainak méltó helye van az asztalinkon, az üzletek polcain. A Megye Borai külön emblémával ellátva képviselik a megyét rendezvényeinken, illetve nemzetközi szintéren is.
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat célja az alföldi borok népszerűsítése, melyek gazdag értéktárunkban is előkelő helyet foglalnak el. A „Megye Bora” cím nagymértékben hozzájárul a megyei identitás erősítéséhez, mélyítéséhez, példát állít a feltörekvő borászok számára is.
Bács-Kiskun Megye Fehérbora 2022
A pincészet családi vállalkozásként működik 1998 óta. Boraikat saját illetve a környékről felvásárolt szőlőtermésből készítik. Hazai és nemzetközi versenyeken is kiválóan szerepelnek boraik, számos alkalommal Kiskőrös Város Bora címet kaptak boraik, de képviselték már megyénket is több ízben a Megye Bora cím elnyerésével. A közelmúltban nyitották meg újabb, impozáns borászati szaküzletüket Kiskőrösön.
Fesztiválok állandó résztvevői, akik zászlójukra tűzték a Kunsági borok népszerűsítését.
Bács-Kiskun Megye Rozébora 2022
1.Szentpéteri Borpince Nero rozé 2021 – Kiskőrös
Családi pincészet három generáció tapasztalatát öleli fel. 65 hektár szőlőterületük Kiskőrös és környezetében terül el, homokon és löszös alapkőzetű meszes talajokon.Ennek köszönhetően készítik fiatalos lendülettel bíró, könnyed, üde és kimondottan gyümölcsös, magas minőségű boraikat, melyek már nemzetközi szinten is elismertek. Színes fajtapaletta tükrözi a pincészet arculatát. Hagyományos és modern technológiák segítségével alakítják fehér-, rosé-, vörös és késői szüretelésű boraik jellegét, melyeket a térségre jellemző hungarikum- valamint világfajták határoznak meg. Céljuk a fajtajelleges, prémium kategóriás, izgalmas, különleges borok készítése. Emellett gazdagítják a Kunsági Borvidék hírnevét. Népszerű borkóstolókra, gasztronómiai, irodalmi élményekkel fűszerezett estjeikre egyre nagyon igény mutatkozik.
2. Eredet Pince – Kékfrankos rozé 2021 - Soltvadkert
3. Koch Pincészet – Néro rozé 2021 – Borota
Bács-Kiskun Megye Vörösbora 2022
A családi borászat hét hektáron gazdálkodik, Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Tramini és Hárslevelű, illetve Pinot noir, Kékfrankos, Cabernet sauvignon fajtájú ültetvényt gondoznak. Foly- és palackos bort forgalmaznak, illetve bortrezoroknak, vinotékáknak szállítanak. Éves szinten több mint tízezer palack hagyja el a pincészetet. Az illatos, friss fehérborok, rozék mellett méltán büszkék vörös boraikra is, ahogyan ezt a mostani kiválasztás is igazolja. Fontosnak tartják a folyamatos innovációt, a borok népszerűsítése érdekében rendszeres résztvevői a fesztiváloknak, illetve saját pincészetükben borkóstolókat tartanak.
2. Koch Pincészet – Kadarka 2018- Borota
3. Eredet Pince – Kékfrankos 2019 – Soltvadkert
Amint azt Fehér Anna bortechnológus, nemzetközi borbíráló elmondta, összesen 16 borászat 31 tételt nevezett a versenyre a Kunsági, illetve a Hajós-Bajai borvidékről. A Kunsági borvidék 19 nedűt a Hajós-Bajai borvidék pedig 12 bort mutatott be. Igen szoros verseny alakult ki, ami tükrözi boraink kiválóságát. A szakember hangsúlyozta, hogy a magyar borok állják a versenyt a nemzetközi piacon is.
Szabó Attila a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője. a bíráló bizottság elnöke értékelésében elmondta, hogy több esetben meglepetéssel tapasztalták a minőségi csúcsot. Elmondta, hogy a bizottság tagjai nagy összhangban dolgoztak, markáns véleménykülönbségek szinte nem is adódtak. Hangsúlyozta, hogy a megye jó hírét viszik a kiválasztott borok.
A 2022 „Megye Bora” borbírái:
Dora Tóth Imre, területi képviselő, a gyöngyösi főiskolán bortechnológus szakon végzett, jelenleg a kecskeméti Bortársaság területi képviselőjeként adja tovább tapasztalatait és eközben is sokat kóstol, bővíti szakmai tudását.
Szabó Attila, Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás vezetőjeként szoros munkakapcsolata van a szőlőtermesztő és borkészítő gazdálkodókkal. Szakigazgatási feladatait tanácsadással és tudományos publikációkkal egészíti ki.
Kővágó Róbert kutató mérnök, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet Kecskeméti Kutató Állomás munkatársa.
Urbán Péter, főborász, Bodri Pincészet: Főborászként vezeti a Bodri Pincészet szakmai munkáját, ahol a szőlő szeretete és a borkészítés hagyománya öröklődik a családban. Jelenleg is három generáció dolgozik együtt a birtokon, ahol kitüntető díjak sorával elismert, egyedi minőségű borokat készítenek.
Taschner Kurt István, főborász, Taschner Borászat és Pezsgőház: A Taschner Borház főborászaként közel 20 éve vezeti a családi hagyományokra épülő szőlőbirtokot és pincészetet. A gazdaság szőlész-borász szakmérnöki munkáját hatékonyan támogatja a soproni közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésével
Imrehegy
2024. 11. 14.
2024. 11. 14.
[ Imrehegy ]
Kecskemét
2024. 11. 13.
2024. 11. 13.
[ Kecskemét ]
Akasztó, Kiskunmajsa, 3+
2024. 11. 12.
2024. 11. 12.
[ Akasztó , Kiskunmajsa , Szank , Tiszakécske , Tompa ]
Újtelek
2024. 11. 12.
2024. 11. 12.
[ Újtelek ]
2024. 11. 11.
2024. 11. 11.
2024. 11. 08.
2024. 11. 08.