BÁTMONOSTOR JÁNOS VITÉZE

Fi200
Óriás alkotások születtek Bátmonostoron a János Vitéz nyomán. Látványos, ötletes és igen munkás szobrok a Petőfi 200 emlékév tiszteletére.

 

Petőfi Sándor egyik leghíresebb és legismertebb költeményét, a János vitézt, mindannyian sajátunknak érezzük, hiszen gyermekkorunk egyik legmeghatározóbb olvasmányélménye.

Most azonban nem a magyarórák elemző és összehasonlító szemszögéből közelítettük meg, hanem sokkal inkább a rajz, a festés, a fotózás vagy akár a modellezés / szobrászat színesen sokoldalú nézőpontjából.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára, alkotói pályázatot hirdettünk, mely minden korosztály számára nyitott volt. Változatos technikával készült alkotások érkeztek be a 3D nyomtatóval készülttől, a rajzon át egészen a papírmaséig.

A díjazott négy ifjú, kreatív alkotónk: Gál Luca Dóra, Gál Dorina, Gál Rozina és Gyarmati Ádám voltak.

Ádi alkotása hatalmas sikert aratott a közönség körében, annak kidolgozottságával, a munkaigényes folyamatba fektetett órák számvalá, és a részletgazdag kivitelezésével.

A fiú, a Bajai Szent László ÁMK Gimnázium 7. osztályos tanulója, és a Bajai Vizuális Iskola 4. évfolyamát végző diákja.

2020 – ban, az első sikeres papírmasé munkája, ami egyben egy allebrije (Az alebrijes Ezek egyfajta, mexikói jellegű, drótból és kartonból készült kivitelezés. Furcsa teremtmény, amely összekeveri a különböző állatok formáját másokkal a varázslatos típusokkal.) megformálása volt. Magyarországon lévő Mexikói Nagykövetségen került kiállításra.

2021-ben Magyarországon rendezett Vadászati Világkiállítás rendezvény sorozatán belül meghirdetett „Zala egy a természettel” című rajz és egyéb művészeti pályázaton a Zalai Gímszarvasért Alapítvány különdíjában részesült.

A pályázatra: viaskodó gímszarvasokat készített papírmaséból, AZ IFJÚ TRÓNKÖVETELŐ címmel. Pályamunkája állandó kiállításon megtekinthető Zalaegerszegen a Zala megyei Vadászkamara Oktatási Centrumban.

Most pedig a Petőfi 200. Bátmonostor János vitéze című pályázaton szintén különdíjban részesült.

Petőfi Sándor János vitéz költeményének két izgalmas helyszínét mutatja be ugyanezzel a technikával.

Melynek ihletője a mű alábbi két versszaka:

“Odalopózkodott a fészekhez lassan,

És a grifmadárra hirtelen rápattan,

Oldalába vágja hegyes sarkantyúját,

S furcsa paripája hegyen-völgyön túlszállt.

Hányta volna le a madár nyakra-főre,

Lehányta volna ám, ha birt volna véle,

Csakhogy János vitéz nem engedte magát,

Jól átszorította derekát és nyakát.”

“A sárkánykigyó nagy száját feltátotta,

Hogy Jánost egyszerre szerteszét harapja;

S mit tesz ez, a dolog ilyen állásába’?

Hirtelen beugrik a sárkány torkába.”

Petőfi Sándor: János vitéz

További híreink

2024. 09. 20.

 Vizitúra a DVCS-n

Segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével! Célunk, hogy a Duna-völgyi-főcsatorna bejárása még vonzóbb és biztonságosabb legyen a vízitúrázók számára.

2024. 09. 20.

2024. 09. 19.

Bács-Kiskun önkormányzata is a gáton

Bács-Kiskunban négy helyszínen zajlik önálló önkormányzati árvízi védekezés a kataszrófavédelem közreműködésével és több mint ezer önkéntes bevonásával. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának félszáz munkatársa Baján, a Petőfi-szigeten vett részt a munkálatokban. 

2024. 09. 19.

Kecskemét

2024. 09. 18.

MEGHÍVÓ - Szobonya Zoltán Emléknap

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2016 óta fejezi ki elismerését és megbecsülését a kommunista diktatúra 1945 és 1961 közötti időszaka áldozatainak és hőseinek, melynek jeléül alapította meg a dr. Szobonya Zoltán Emléknapot.

2024. 09. 18.

[ Kecskemét ]

2024. 09. 16.

Kirándulj Nálunk! - Kiemelt helyen a Sváb-sarok

Válogatás a vármegye színes látnivalóiból az online turisztikai magazinban. 

2024. 09. 16.

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO