Egy kisiskola nagy napjai 

két folyó közt

Szent István örökségét, miszerint minden tíz faluba legyen iskola, továbbgondolták az utódok, elődeink, és az iskolaépítési kultusz nagy mérföldköve lett, amikor Klebersberg Kuno oktatáspolitikájának fókuszában az állt, hogy ha négy kilométer sugarú területen legalább húsz család, vagy harminc tanköteles lakott, akkor iskolát kellett építeni. Így keletkezett számtalan tanyai iskola, melyek az urbanizációval megszűntek. 

 

Hogy miért e nagy körítés?  Mert sajnos ma már a kis falusi iskolák működése is egyre nehezebb. Vannak települések, ahol már lakat került az iskola ajtajára, a szerencsésebbek esetében még az alsó tagozatos kisdiákok helyben tanulhatnak. Mint például Kaskantyún is. Az alig ezer főt számláló kis falu szebb napokat is élt, mint oly sok más oktatási intézmény az országban. Jelenleg 16 alsó tagozatos gyermek tanulhat helyben. A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola tagintézményét Lajkó-Németh Andrea vezeti és kollégáival valódi kis Paradicsomot hoztak létre, ami nem csak a környezetben mutatkozik meg, hanem a gyerekek személyiségének, tehetéségének gondozásában is. Számos kiváló gyakorlat bizonyítja ezeknek a kis létszámú iskoláknak az előnyét, mellyel Kaskantyú is büszkélkedhet. Persze nem megy ez elhivatott pedagógusok nélkül, támogatói, szülői háttér nélkül, akiket jókor, jó helyen szólítanak meg. 

Így aztán számos tanulmányi versenyen jegyzik nevüket és különleges helyekre is eljutnak, mint például a kosárra dobás-kidobó sorverseny, melyre dr. Kukucska Szilvia, helyi kötődésű jogász vitte el a gyerekeket, és ahol a dicső harmadik helyet szerezték meg. 

 

A napokban a helyi nyugdíjas klub tagjaival, közösen készítettek karácsonyi díszeket. A generációk találkozását fontosnak tartó igazgató és kollégái, időt és energiát nem kímélve figyelnek arra, hogy a tananyag mellett a gyerekek tiszteletet, megbecsülést tanuljanak, észrevegyék a mindennapok szépségeit, örömeit. 
Még egy kis ünnepi műsorral is kedveskedtek a szépkorúaknak. 

Bizonyára vármegyében több településén élnek hasonló szuper kis közösségek, oktatási intézmények. 
Várjuk az Önök beszámolóit, fotóit, mit gondolnak az iskolájukról, hogyan élik meg pedagógusként, de akár szülőként is, hogy összevont évfolyamokban tanulnak esetleg a gyerekek. Miben jeleskednek, mire büszkék? 
A kisiskolák nagy napjairól szeretnénk hírt adni, legyenek a partnereink ebben és írják meg történetüket a kommunikacio@bacskiskun.hu címünkre. 

 

 

 

További híreink

2024. 09. 20.

 Vizitúra a DVCS-n

Segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével! Célunk, hogy a Duna-völgyi-főcsatorna bejárása még vonzóbb és biztonságosabb legyen a vízitúrázók számára.

2024. 09. 20.

2024. 09. 19.

Bács-Kiskun önkormányzata is a gáton

Bács-Kiskunban négy helyszínen zajlik önálló önkormányzati árvízi védekezés a kataszrófavédelem közreműködésével és több mint ezer önkéntes bevonásával. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának félszáz munkatársa Baján, a Petőfi-szigeten vett részt a munkálatokban. 

2024. 09. 19.

Kecskemét

2024. 09. 18.

MEGHÍVÓ - Szobonya Zoltán Emléknap

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2016 óta fejezi ki elismerését és megbecsülését a kommunista diktatúra 1945 és 1961 közötti időszaka áldozatainak és hőseinek, melynek jeléül alapította meg a dr. Szobonya Zoltán Emléknapot.

2024. 09. 18.

[ Kecskemét ]

2024. 09. 16.

Kirándulj Nálunk! - Kiemelt helyen a Sváb-sarok

Válogatás a vármegye színes látnivalóiból az online turisztikai magazinban. 

2024. 09. 16.

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO