Inkubátorház létesítése

közügyek TOP-fejlesztések
Zöldségfeldolgozó Mátételkén

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

TOP-1.1.2-16-BK1-2017-00002 Inkubátorházak fejlesztése – Inkubátorházak kialakítása – Zöldségfeldolgozó Mátételkén

Projektzárás

 2021. május 31.

 

Mátételke Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-1.1.2-16-BK1 – Inkubátorházak kialakítása című felhívásra. Az 40 000 000 forintos, vissza nem térítendő uniós forrás keretében zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem létesült a településen.

A község régóta küzd demográfiai, gazdasági és társadalmi problémákkal. Egyre nő a szegénység, a kiszolgáltatottság, csökken az ingatlanok ára, nő a használaton kívüli épületek száma, mindezek pedig a település elnéptelenedését helyezik kilátásba. Ezen problémák orvoslására a település vezetése sikerrel pályázott egy önkormányzati tulajdonú, inkubációs zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem létrehozása érdekében.

Az üzem egy meglévő, használaton kívüli, varrodaként üzemeltetett épületben kapott helyet. A varroda épületét felújították, a célnak megfelelően átalakították, zöldségfeldolgozó üzemnek megfelelő műszaki tartalommal ellátták. Kicserélték az utcai nyílászárókat, belső építészeti átalakítások történtek az üzem műszaki terveinek megfelelően. A szükséges helyeken kicserélték a belső vakolatot, kiépítették, illetve átalakították a belső vízhálózatot, kiépítették a villamosenergia hálózatot, ezentúl hidegburkolás és belső festés-mázolás történt.

A projekt keretében a szükséges géppark beszerzése, beszerelése és beüzemelése is megtörtént, így az üzem várhatóan 2020 nyarán megkezdi működését. A beruházás célja azoknak az induló vállalkozásoknak a támogatása, lehetőséghez juttatása, amelyek a helyben megtermelt zöldségek és gyümölcsök feldolgozását vállalják. Ezzel a fejlesztéssel a korábbi évek közfoglalkoztatási programjaiban részt vevők is új munkahelyekre számíthatnak, az önkormányzat pedig elejét veheti a település elnéptelenedésének. A nem is olyan távoli elképzelések között szerepel, hogy a kezdetben önálló termelő és kereskedő egységekből létrejöjjön egy helyi gazdasági láncolat, mely hosszútávon is fellendítheti Mátételke gazdaságát.

További információ: www.matetelke.hu

További híreink

2024. 09. 20.

 Vizitúra a DVCS-n

Segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével! Célunk, hogy a Duna-völgyi-főcsatorna bejárása még vonzóbb és biztonságosabb legyen a vízitúrázók számára.

2024. 09. 20.

2024. 09. 19.

Bács-Kiskun önkormányzata is a gáton

Bács-Kiskunban négy helyszínen zajlik önálló önkormányzati árvízi védekezés a kataszrófavédelem közreműködésével és több mint ezer önkéntes bevonásával. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának félszáz munkatársa Baján, a Petőfi-szigeten vett részt a munkálatokban. 

2024. 09. 19.

Kecskemét

2024. 09. 18.

MEGHÍVÓ - Szobonya Zoltán Emléknap

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2016 óta fejezi ki elismerését és megbecsülését a kommunista diktatúra 1945 és 1961 közötti időszaka áldozatainak és hőseinek, melynek jeléül alapította meg a dr. Szobonya Zoltán Emléknapot.

2024. 09. 18.

[ Kecskemét ]

2024. 09. 16.

Kirándulj Nálunk! - Kiemelt helyen a Sváb-sarok

Válogatás a vármegye színes látnivalóiból az online turisztikai magazinban. 

2024. 09. 16.

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO