Izsák főterét is Petőfi Sándor mellszobra díszíti

Fi200 Vármegyénk értékei két folyó közt

Az izsáki Kossuth Lajos téren is felavatták Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrát, Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész alkotását.

 

Dr. Bozóky Imre, Izsák város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a település főterén felállított szobor fontos üzenettel bír, arra figyelmeztetve, hogy a bronzból megformált személy példakép mindannyiunk számára. Petőfi Sándor ezer szállal kötődik a Kiskunság ezen vidékéhez, egy helybeli legenda szerint Izsákról vitték keresztelni szülei a megszületett Petőfi Sándort a kiskőrösi evangélikus templomba. Petőfi keresztapjának síremléke az izsáki református temetőben ma is megtalálható. A polgármester köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek a mellszobor adományozásáért.

 

Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy Petőfi Sándor élete legnagyobb részét ezen a tájon élte, ezért méltán nevezhetjük őt a „mi Petőfinknek.” Erre utal a mellszobor talapzatán lévő idézet is: „Itt születtem én ezen a tájon.” A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat kezdeményezésére fogadta el az Országgyűlés a Petőfi 200 Emlékévről szóló határozatot, ennek részeként az elmúlt időszakban szinte minden napra jutott egy-egy Petőfi ünnepség a vármegye településein.

Lezsák Sándor avató beszédében felidézte az ötven évvel ezelőtti Petőfi ünnepségeket. Petőfi születésének 150. évfordulóján a „Keressük Petőfit!” szlogen köré szerveződtek az akkori iskolai vetélkedők és irodalmi műsorok. 50 év múlva, Petőfi születésének 250. évfordulóján vajon milyen új információk kerülnek elő Petőfiről, a családjáról, a feleségéről, az apósáról – tette fel a kérdést. Petőfi az az ember, akinek az élete szinte napról napra fel van dolgozva, azonban így is találhatunk olyan új tényeket, amelyek teljesebbé tudják tenni ezt a huszonhat és fél éves életpályát – mondta az Országgyűlés alelnöke.

Petőfi Sándor mellszobrát Lezsák Sándor, Rideg László, Bozóky Imre és Lantos Györgyi leplezték le, majd Bajkó Zoltán római katolikus plébános és Pethő Dénes református lelkész áldotta meg.

Az ünnepség keretében több Petőfi költemény is elhangzott. Pethő Botond A gólya című vers részletét szavalta el, Cseke Péter Kossuth-díjas színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója Az apostol című versből adott elő részletet.

Az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola által meghirdetett Petőfi Sándor tanulmányi verseny legjobbjai ajándékcsomagot vettek át a szoboravatás meghívott vendégeitől.

                       

Fotó: Horváth Károly

 

 

 

További híreink

2024. 09. 20.

 Vizitúra a DVCS-n

Segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével! Célunk, hogy a Duna-völgyi-főcsatorna bejárása még vonzóbb és biztonságosabb legyen a vízitúrázók számára.

2024. 09. 20.

2024. 09. 19.

Bács-Kiskun önkormányzata is a gáton

Bács-Kiskunban négy helyszínen zajlik önálló önkormányzati árvízi védekezés a kataszrófavédelem közreműködésével és több mint ezer önkéntes bevonásával. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának félszáz munkatársa Baján, a Petőfi-szigeten vett részt a munkálatokban. 

2024. 09. 19.

Kecskemét

2024. 09. 18.

MEGHÍVÓ - Szobonya Zoltán Emléknap

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2016 óta fejezi ki elismerését és megbecsülését a kommunista diktatúra 1945 és 1961 közötti időszaka áldozatainak és hőseinek, melynek jeléül alapította meg a dr. Szobonya Zoltán Emléknapot.

2024. 09. 18.

[ Kecskemét ]

2024. 09. 16.

Kirándulj Nálunk! - Kiemelt helyen a Sváb-sarok

Válogatás a vármegye színes látnivalóiból az online turisztikai magazinban. 

2024. 09. 16.

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO