MADARASON ÜLÉSEZETT A MEGYEI KÖZGYŰLÉS

közügyek Vármegyénk értékei TOP-fejlesztések
Tartalmas napot zártag a Közgyűlés tagjai

Évtizedes hagyomány már, hogy a megyei közgyűlések üléseit Bács-Kiskun megye különböző településeire szervezi az önkormányzat, hisz ilyenkor tudnak a közgyűlési tagok megismerkedni a különböző régiókkal, valamint a vendéglátó településsel.

A Megyei Közgyűlés soron következő ülését, április 29-én pénteken tartották Madarason. A bizottsági ülések után a közgyűlés tagjai egy perces néma főhajtással megemlékeztek a tavaly elhunyt Rausch Sándor közgyűlési alelnökről a madarasi temetőben, sírjára a megemlékezés virágait közösen helyezték el. Egy másik szomorú momentuma is volt a Közgyűlésnek, hisz tegnap, Dr. Svébis Mihály a Megyei Kórház főigazgatója elhunyt. A doktorúrra a Közgyűlés megkezdése előtt emlékeztek csendben a résztvevők.

A Művelődési Házban megtartott rendezvényen előterjesztések, tájékoztatók szerepeltek a napirenden, ahol a közgyűlésnek Balla Csaba Madaras polgármestere mutatta be a települést és a kiváló helyi termékeket. A Madaras és környéke Méhész Egyesület mézeit, Tóka-Juhász Hajnalka levendulás finomságait, valamint a Mándity hús hentes termékeit is megkóstolhatták a vendégek és a madarasi önkormányzat által termelt őrölt paprikát kaptak ajándékba a megyei döntéshozók.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Rideg László tájékoztatta a közgyűlést a két testületi ülés közötti ügyekről, majd beszámolt a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról. Előterjesztésében kérte a 2022. évi költségvetés önkormányzati rendelet és közbeszerzési szabályzat módosítását, amit a Közgyűlés egyhangúan megszavazott.

Az Országgyűlés 2021. január 1-től a megyei önkormányzatok feladatává tette a falu-, és tanyagondnoki képzés szervezését. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat döntésével több megye együttműködésében is felvállalta ezt a feladatot, mivel a falu-, és tanyagondnokok felelősségteljes munkájára megyénkben kiemelten nagy szükség van. Az első képzés után már sikeres vizsgát is tettek a tanya- és falugondnokok.

 

Ezt követően fogadta el egyhangúan Dr. Bajmócyné Dr. Balázs Tímea megyei jegyző beszámolóját a Közgyűlés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal 2021. évi tevékenységéről.

A napirendek közt Kicsiny László a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.ügyvezetőjének előterjesztését, beszámolóját tárgyalta meg a közgyűlés. Az ügynökség fő feladatai közé tartozik az uniós pályázatok koordinálása, lebonyolítása. 2021-es évben a tervezett 136 terület- és településfejlesztési program (TOP) helyett 146 pályázatot zártak le sikeresen több mint 16 milliárd forint értékben.

A Magyar Falu Programban szintén ilyen sikeres évet tudhat maga mögött az önkormányzati cég. A tervezett 45 helyett 77 pályázatot tudtak sikerre vinni, több mint 1000 millió forint értékben, amely tovább gazdagítja Bács-Kiskun településeit.

Gaál József Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021-es tevékenységéről számolt be. Feladataik között kiemelt fontossággal bír a megye gazdaságának fejlődéséhez szükséges feltételek biztosítása, a vállalkozások naprakész tájékoztatása.  A tavalyi év a járvány a kamarai tevékenységekre is rányomta a bélyegét, de ezek ellenére is sikerekről számolhatott be az elnök. Elkészült, a megyében hiánypótló kiadványként egy pályaorientáció füzet, az Ágazati Kalauz. Tavaly 77 rendezvényt szervezett a kamara, mintegy 4000 fő részvételével, melynek fele online formában zajlott le.  Továbbra is működtetik a Kiváló Bácskai Termék tanúsító védjegyüket, melyet az elmúlt évben is több tucat bácskai termék nyert el.

A közgyűlés tagjai ezt követően tájékoztatót hallgattak meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának tavalyi tevékenységéről, Gáspár Ferenc megyei elnök előadásában. A feladatokat hét körzetközpontban és az igazgatóságon látják el, ahol 12 fő dolgozik referensi, adminisztratív munkakörben. A falugazdász hálózat jelenleg 56 főt foglal magába.

2021. január elsején lépett életbe az új, őstermelők családi gazdaságáról szóló törvény. Kivezetésre került az őstermelői kártya és helyébe lépett az őstermelői nyilvántartás. Szolgáltatásaik között szerepel a talaj laboratóriumi vizsgálat, illetve a tápanyag gazdálkodási terv elkészítése is. Meghatározó feladata a kamarának, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsen a gazdálkodókkal annak érdekében, hogy minél több információt el tudjanak juttatni számukra.

Mészáros Márta a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója, néprajzos muzeológus és múzeumpedagógus tartott tájékoztatót a kiskunok történetéről és az újkori kiskun kapitányokról. Bemutatkoztak a Közgyűlés előtt a jelenlegi és az emeritus kiskun kapitányok.

Dr. Demeter András és Szabadi István közgyűlési tagok az április 3-i választásokon a parlamentbe jutottak, így a tagságukról összeférhetetlenség miatt lemondtak, pótlásukra a jelölőszervezeteknek 30 napja van.

A Közgyűlés a hagyományoknak megfelelően egy faültetéssel zárult. Madaras egyik szépen gondozott közterére egy hársfa került elültetésre, ezt követően pedig egy nagyon ízletes birkapörköltre invitálták meg a házigazdák a Közgyűlés tagjait.

 

További híreink

2024. 09. 20.

 Vizitúra a DVCS-n

Segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével! Célunk, hogy a Duna-völgyi-főcsatorna bejárása még vonzóbb és biztonságosabb legyen a vízitúrázók számára.

2024. 09. 20.

2024. 09. 19.

Bács-Kiskun önkormányzata is a gáton

Bács-Kiskunban négy helyszínen zajlik önálló önkormányzati árvízi védekezés a kataszrófavédelem közreműködésével és több mint ezer önkéntes bevonásával. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának félszáz munkatársa Baján, a Petőfi-szigeten vett részt a munkálatokban. 

2024. 09. 19.

Kecskemét

2024. 09. 18.

MEGHÍVÓ - Szobonya Zoltán Emléknap

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2016 óta fejezi ki elismerését és megbecsülését a kommunista diktatúra 1945 és 1961 közötti időszaka áldozatainak és hőseinek, melynek jeléül alapította meg a dr. Szobonya Zoltán Emléknapot.

2024. 09. 18.

[ Kecskemét ]

2024. 09. 16.

Kirándulj Nálunk! - Kiemelt helyen a Sváb-sarok

Válogatás a vármegye színes látnivalóiból az online turisztikai magazinban. 

2024. 09. 16.

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO