Petőfi Sándor bronz mellszobra ékesíti számos településünk köztereit

Vármegyénk értékei két folyó közt

A napokban Móricgát és Jásszentlászló központi parkjában avatták fel a nemzet költőjének szobrát.  A Petőfi emlékévek nemcsak a magyarság tudatában, lelkében hagynak nyomot, de identitásunk erősítésében számos kézzelfogható, tárgyi emlék is őrzi a költő munkásságát, az emlékévek jelentőségét. Még javában tartanak az emlékév eseményei, rendezvényei. 

Március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján avatták fel Petőfi Sándor mellszobrát Móricgáton. Csontos Máté polgármester köszöntőjében felidézte a családi legendáriumban megőrzött régi emléket, mely szerint a bugaci pusztán lévő egykori fakilincses csárdában nemcsak a betyárok, hanem maga Petőfi Sándor is időzött. Így a móricgáti emberekhez is közel áll hazánk nagy költője. A polgármester köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek, amiért a falu első bronzból készült műalkotása ezentúl a Faluház előtti parkot díszítheti.

 

 A Szabadság, szerelem! című verset elsőként Deli Hedvig szavalta el magyarul, majd a műfordító pályázat nyertesei, az azeri Ramil Ehmed, a kazah Dauren Berikqazhyuly, a kirgiz Toluk Bek Baizak, a török Dursun Ayan, a türkmén Akmyrat Rejebow és az üzbég Rustam Musurmon anyanyelvükön, saját fordításukban. 

 

Az ünnepségen elmondott szép szavalatáért Csontos Csenge, Deli Hedvig és Müller Lili a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány ajándékcsomagját vette át Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől. 

 

Jászszentlászlón, Közép-ázsiai műfordítók jelenlétében avatták fel Petőfi Sándor mellszobrát

                               

A vendégek anyanyelvükön, saját műfordításukban szavalták el Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című versét.

 

A helyi Szent László Óvoda és Bölcsőde, valamint a Szent László Általános Iskola gyermekeinek műsora után Nagy András polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Mint fogalmazott: 175 esztendő telt el azóta, hogy győzött a magyar forradalom, ebben az esztendőben emlékezünk emellett nagy költőnk születésének 200. évfordulójára is. Petőfi Sándor és generációja végrehajtotta a lehetetlent: a reformkor politikusai után az ő generációja, a fiatal értelmiségiek nem arctalan tömegként, hanem közösen kiállva követelték a szabadságot. Ezekben a napokban nemcsak sorsfordító napokat vittek véghez, hanem történelmet is írtak. 

 

A szoboravató ünnepségen részt vettek a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordító pályázat nyertesei is. Bellér Kristóf 8. osztályos tanuló magyar nyelvű szavalata után, itt is anyanyelvükön szavalták el a Szabadság szerelem c. verset. 

További híreink

2024. 09. 20.

 Vizitúra a DVCS-n

Segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével! Célunk, hogy a Duna-völgyi-főcsatorna bejárása még vonzóbb és biztonságosabb legyen a vízitúrázók számára.

2024. 09. 20.

2024. 09. 19.

Bács-Kiskun önkormányzata is a gáton

Bács-Kiskunban négy helyszínen zajlik önálló önkormányzati árvízi védekezés a kataszrófavédelem közreműködésével és több mint ezer önkéntes bevonásával. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának félszáz munkatársa Baján, a Petőfi-szigeten vett részt a munkálatokban. 

2024. 09. 19.

Kecskemét

2024. 09. 18.

MEGHÍVÓ - Szobonya Zoltán Emléknap

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2016 óta fejezi ki elismerését és megbecsülését a kommunista diktatúra 1945 és 1961 közötti időszaka áldozatainak és hőseinek, melynek jeléül alapította meg a dr. Szobonya Zoltán Emléknapot.

2024. 09. 18.

[ Kecskemét ]

2024. 09. 16.

Kirándulj Nálunk! - Kiemelt helyen a Sváb-sarok

Válogatás a vármegye színes látnivalóiból az online turisztikai magazinban. 

2024. 09. 16.

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO