Vármegyénk motívumai: Gátéri madáralakos övveret

Vármegyénk értékei két folyó közt

Szinte megszámlálhatatlan Bács-Kiskun vármegye motívumkészlete. Vármegyénk 119 településének mindegyikén találni valami ősi mintát, lenyomatot, ami többé-kevésbé megmaradt az utókornak. Mi összegyűtöttünk egy hatalmas csokorra valót, és ahogyan azt már hírül adtuk, a motívumos könyv egészében is letölthető oldalunkról, de külün-külön elemenként is közzétesszük, és letölthető formátumban is az Önök rendelkezésére bocsátjuk. Heteken át kísérhetik figyelemmel vármegyénk motívumgazdagságát. 

RÉGÉSZET : Gátéri madáralakos övveret

A Bács-Kiskun megye területén feltárt régészeti korú tárgyakon fellelhető motívumok is a megyei motívumkincs részeinek tekinthetőek. Főként az avar kor és a honfoglalás kor tárgyain találhatóak olyan jellegzetes, iparosok által készített művészi ábrázolások, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot a 21. században is, akárcsak az itt ábrázolt madáralakos övveret. A Kada Elek által 1904-ben feltárt gátéri avar temető volt a legnagyobb méretű, a teljes avar kor alatt használt temető, amely a megye területén feltárásra került. A 141. számú sírból előkerült korong alakú aranyozott bronz veret hátraforduló álló madáralakot ábrázol hosszú farokkal, fején bóbitával. Ez a motívum meglehetősen ritka a Kárpát-medencében. A madármotívumok általában valamilyen égi kapcsolatra, istenségre utalnak, esetleg a lelket szimbolizálják, jelen esetben a bóbitájából következhetően valamilyen gémfélét ábrázolhat.  Az avar díszítőművészetben nem ritkák az állatmotívumok, viszont jelentésük homályba vész, mint ahogy maga az avar mitológia is.

Katona József Múzeum, Kecskemét

 

További híreink

2024. 09. 20.

 Vizitúra a DVCS-n

Segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével! Célunk, hogy a Duna-völgyi-főcsatorna bejárása még vonzóbb és biztonságosabb legyen a vízitúrázók számára.

2024. 09. 20.

2024. 09. 19.

Bács-Kiskun önkormányzata is a gáton

Bács-Kiskunban négy helyszínen zajlik önálló önkormányzati árvízi védekezés a kataszrófavédelem közreműködésével és több mint ezer önkéntes bevonásával. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának félszáz munkatársa Baján, a Petőfi-szigeten vett részt a munkálatokban. 

2024. 09. 19.

Kecskemét

2024. 09. 18.

MEGHÍVÓ - Szobonya Zoltán Emléknap

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2016 óta fejezi ki elismerését és megbecsülését a kommunista diktatúra 1945 és 1961 közötti időszaka áldozatainak és hőseinek, melynek jeléül alapította meg a dr. Szobonya Zoltán Emléknapot.

2024. 09. 18.

[ Kecskemét ]

2024. 09. 16.

Kirándulj Nálunk! - Kiemelt helyen a Sváb-sarok

Válogatás a vármegye színes látnivalóiból az online turisztikai magazinban. 

2024. 09. 16.

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO