Záportározó kialakítása Kömpöcön

közügyek TOP-fejlesztések
Záportározó kialakítása Kömpöcön

Kömpöc Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-2.1.3-16 Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című felhívásra. A 60 millió forintos, vissza nem térítendő Európai Uniós forrás keretében a tározó a szabadidőpark tőszomszédságában került kialakításra.

A záportározó kialakításának elsődleges célja a településre lehulló csapadékvíz tározóba történő elvezetése volt, továbbá, a településen működő vízmű által termelt víztömeg - ami eddig a Fehértó-Majsai csatornába került – megmentése. A tározó nem csak a csapadék, de a községi csapadékelvezető csatornák vizének tárolására is szolgál. Így mentesítve a belterületi ingatlanokat, létesítményeket a belvizek káros hatásai alól. A tározó kialakításával a vizek helyben tartásának követelménye is megvalósul, valamint a káros többletvizek által okozott kártételek csökkennek, megszűnnek a jövőben.

A fejlesztés eredményeként egy 8500 négyzetméteres tározó került kialakításra, melyet a meglévő horgásztóval kötöttek össze. A tározóban 3 zsilip került elhelyezésre. Ezek közül 1 zsilip a víz bevezetését, 1 a víz kivezetését, 1 pedig a vízkormányzás hatékonyságát segíti elő. A tározó és a levezető csatorna között 1 db töltő és 1 db leeresztő (egyenként kb. 10 méter hosszú) csatorna kiépítése történt meg.

A fejlesztésnek köszönhetően a jövőben javulni fog a település népességmegtartó képessége, növekedik gazdasági vonzereje, emelkedik az érintett lakosság életkörülménye, illetve a település infrastrukturális háttere is.

A projektről bővebb információt a www.kömpöc.hu oldalon olvashatnak.

 

További híreink

2024. 09. 20.

 Vizitúra a DVCS-n

Segítse munkánkat a kérdőív kitöltésével! Célunk, hogy a Duna-völgyi-főcsatorna bejárása még vonzóbb és biztonságosabb legyen a vízitúrázók számára.

2024. 09. 20.

2024. 09. 19.

Bács-Kiskun önkormányzata is a gáton

Bács-Kiskunban négy helyszínen zajlik önálló önkormányzati árvízi védekezés a kataszrófavédelem közreműködésével és több mint ezer önkéntes bevonásával. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának félszáz munkatársa Baján, a Petőfi-szigeten vett részt a munkálatokban. 

2024. 09. 19.

Kecskemét

2024. 09. 18.

MEGHÍVÓ - Szobonya Zoltán Emléknap

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2016 óta fejezi ki elismerését és megbecsülését a kommunista diktatúra 1945 és 1961 közötti időszaka áldozatainak és hőseinek, melynek jeléül alapította meg a dr. Szobonya Zoltán Emléknapot.

2024. 09. 18.

[ Kecskemét ]

2024. 09. 16.

Kirándulj Nálunk! - Kiemelt helyen a Sváb-sarok

Válogatás a vármegye színes látnivalóiból az online turisztikai magazinban. 

2024. 09. 16.

Bugac, Kalocsa, 1+

2024. 09. 13.

Itt a lista: ezek a fejlesztéseket kapnak TOP Plusz forrást

Újabb terület- és településfejlesztési támogatások érkeznek Bács-Kiskunba. Kiskőrös és Kalocsa fürdőfejlesztésre, Bugac ökoturisztikai látogatóközpont építésére kap forrást. A vármegye önkormányzatának projektje pedig a felzárkóztatást, az esélyegyenlőséget, a vármegyei identitás erősítését és a közösségépítést szolgálja. 

2024. 09. 13.

[ Bugac , Kalocsa , Kiskőrös ]

Kecskemét

2024. 09. 12.

Értéktár konferencia

Immáron 333 eleme van a vármegyei értéktárnak. Ma tizenkilenc szervezet, magánszemély vette át az erről szóló tanúsítványt a vármegyeházán. Lentebb olvashatnak mind a tizenkilenc új elemről részletesen

2024. 09. 12.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO