Szőlő, bor és gasztronómia Császártöltésen
A Kiskunság és a Sárköz határában épült falu településszerkezetének egyedi arculatát az árterület szélén emelkedő löszfalba vájt pincesorok adják.
A település gazdálkodásában ma is a mezőgazdaság szerepe a legjelentősebb. A szőlő mellett zöldség-, gyümölcs-, gabona-, takarmánynövény-termesztés folyik. A lakosság nagy hányada foglalkozik szőlővel, ők egyben a Császártöltési Hegyközségnek is tagjai.
Császártöltés egy igazi pincefalu, hiszen a több száz présház és pince jórészt a falu belterületén található. A falu központjától induló Főkáptalan-pincesor kezdetét egy szépen faragott díszhordó jelzi. Az itteni présházakra jellemző forma, a nyeregtető alatti homlokzat középen ajtóval, két oldalt pedig szimmetrikusan elhelyezkedő kis ablakokkal, a sváb pinceépítési technikát jól demonstrálja.Présházak emellett még szép számban találhatók a Kissoron, a Kossuth Lajos utcában is, bár itt már kevésbé rendezett az összképük.A termesztett szőlőfajták közé Császártöltésen régen zömmel a Kövidinka, a Szlanka, a Sárfehér és a Kadarka tartoztak. Ma a legnagyobb arányban Rajnai rizlinget, Chardonnay-t, Cserszegi fűszerest és a kékszőlők közül, az országosan is elterjedt Kékfrankost termesztik legnagyobb területen. Borászaink több országos és régió borverseny győztesei.
Érdemes megkóstolni a sváb konyhát, azoknak ajánljuk, akik szeretik a hagyományos magyar, illetve sváb ételeket.
Borászatok, ahol kóstolni is lehet:
Lakner Winery
Bergervin Kft
Szemerey Borászat
Sváb ételek és borkóstoló
Pincelakat Borház és Szálloda
Házias és sváb ételek
Kiskastély Vendégház