Grillázs és Mézeskalács Majális
A grillázs készítés magyar hagyományainak éltetése és megőrzése céljából a Magyar Grillázs Szövetség elhatározta, hogy minden évben megrendezi a Grillázs és Mézeskalács Majálist.
A grillázs készítés magyar hagyományainak éltetése és megőrzése céljából a Magyar Grillázs Szövetség elhatározta, hogy minden évben megrendezi a Grillázs és Mézeskalács Majálist.




A grillázs népszerűségét nemcsak annak köszönheti, hogy nagyon mutatós alkotásokat lehet belőle készíteni, hanem annak is, hogy egészséges. Amikor a grillázs Mátyás király idején megjelent hazánkban, gyógyszer volt és nem csemege. Török papírosnak hívták, torokfájás és köhögés ellen használták a népi gyógyászatban.
Az égetett cukorból készült torta először Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix esküvőjén szerepelt a menüben. A grillázs kompozíciót annyira megszerették az emberek, hogy ezután a lakodalmak elmaradhatatlan kelléke lett.
Lajosmizsén 2010-től rendszerint május 26-án tartják a találkozót, melyen az ország grillázs készítő mesterei szebbnél szebb alkotásokat mutatnak be.
Minden alkalommal nagy érdeklődés övezi az eseményt, mely tömegeket mozgat meg határon innen és túl. Nem csupán a készítők létszáma jelzi ezt, hanem a részvevő közönség nagyszámú jelenléte is bizonyítja, hogy a grillázs készítés művészetére és történetére sokan kíváncsiak.
A gyönyörű és finom alkotások bemutatása és a találkozás mellett fontos, hogy a résztvevők megosztják tudásukat, új technikákat és trendeket tanulhatnak egymástól.