Izsáki Házitészta
A házitészta-készítés minden izsáki családban hagyomány volt évszázadokon át. Az idősebb korosztály még ma is vállalkozik a nem is annyira könnyű munkára, ám a többség már inkább vásárolja a tésztaféleségeket.
A házitészta-készítés minden izsáki családban hagyomány volt évszázadokon át. Az idősebb korosztály még ma is vállalkozik a nem is annyira könnyű munkára, ám a többség már inkább vásárolja a tésztaféleségeket.
S ez nemcsak Izsákon van így. E kereslet kielégítésére hozta létre Juhász Sándor és Juhász Sándorné 1990-ben az Izsáki Házitészta Kft-t. A családi vállalkozás levestésztái, csuszatésztái, körettésztái, durumtésztái napjainkra nemcsak helyi és hazai igényeket elégítenek ki, hanem Ausztriába, Németországba, Svédországba, Csehországba, Szlovákiába és Romániába is eljutnak. Az izsáki házitészta – márkaneve szerint: Juhászné Tésztája – fogalom a háziasszonyok és a fogyasztók körében.
Az izsáki tradicionális tésztacsalád termékei mind megtalálhatók a magyar hagyományos ételek leves, vagy köret felhasználásai között. Például: Jókai bableves csipetkével, újházi tyúkhúsleves cérnametélttel, vagy orjaleves lúdgégével. Ezekről elmondható, hogy a régi magyar konyha ételeinek jellegzetes tésztabetétjei. Az alapanyagok begyúrása után valamennyit tépéssel, vágással, pödréssel, tördeléssel formázzák végleges alakúvá. Állaguk rugalmas, nem lágyul el, nem fő szét.
Az Izsáki Házitészta Kft. 2005 óta képviselteti magát a belföldi és a külföldi piacon. Üzemükben a technológiai gépsorok lehetővé teszik, hogy a hagyományos termék-jellemzők megmaradjanak ízben és küllemben egyaránt – ismerve azokat az elvárásokat, melyek teljes mértékben azonosak a házilag készített tésztafélékkel. A kiváló alapanyag-feldolgozás mellett a rendszeres ellenőrzés az ISO 9001 és IFS minőségbiztosítási rendszer szabályai szerint történik. A csomagoláson megtalálható egy-egy recept is.