VIDEÓ: Hrúz Mária konyhájában főztük meg Petőfi kedvenceit

Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költő pedig számos művét jegyezte a településen. Hrúz Mária egykori konyháját „elfoglalva” készítettük el Petőfi kedvenceit. 

„De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.”

 

Petőfi Sándor felvidéki utazása után, 1845 nyarán érkezett először Szalkszentmártonra, akkoriban itt élő szüleihez - ekkor írta a fenti sorokat Fekete kenyér című versében. A fekete kenyér utalás arra is, hogy a Petrovics-család nehéz anyagi helyzetben volt ebben az időben. Sőt, itt tartózkodásuk végén, 1846 tavaszán annak a vendégfogadónak az udvarán árverezték el ingóságaikat, amelyet a mészárszékkel együtt Petrovics István addig bérelt. 

 

A gróf Festetics György által 1810-ben, klasszicista stílusban épített vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthető itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária főzött családjára és a fogadó vendégei számára. A konyhában két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tűzpadka szolgált még tűzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják. 
Ilyen gasztronómiai időutazás keretében főzött meg egy-egy menüsort Petőfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás. Az akkoriban kedvelt – Petőfi által is fogyasztott – ételeket korabeli eszközökkel készítették el. 

 

Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült juhtúrós csuszát és püskpökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában. 
Kollégája, Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített. Az erről szóló cikket és videót itt találja

 

A videóban látott menüsor receptjei: 

 

Gulyásleves 

 

Hozzávalók: 

 

60 dkg marhalábszár
30 dkg vöröshagyma
2 nagy db sárgarépa
1 nagy db fehérrépa
1 kis db zeller
40 dkg burgonya 
1 ek fűszerpaprika 
0.5 ek csípős fűszerpaprika1 ek só 1 teáskanál őrölt fűszerkömény2 db babérlevél1 teáskanál fekete bors 
1 kis db paradicsom
1 db tv paprika
3 gerezd fokhagyma 
2 ek sertészsír 
0.5 csokor petrezselyem
5 db zellerlevél
2.5 l víz
A csipetkéhez
1 db tojás
80 g finomliszt1 teáskanál só

 

Elkészítés:

 

A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2l -2.5 l vízzel.
Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.

 

Kemencében sült juhtúrós csusza 

 

Hozzávalók:

 

40 dkg szeles metélt tészta 
25 dkg juhtúró
10 dkg füstölt szalonna
1 csomag kapor
2 dl tejföl

 

Elkészítés:

 

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Átforgatjuk a kisült szalonna zsírján. Ráöntjük a tejföllel, finomra vágott kaporral ízesített juhtúró keveréket. Sütőbe átpirítjuk és szalonnatepertővel megszórva tálaljuk.

 

Püspökkenyér

 

Hozzávalók: 

 

6 tojás
25 dkg cukor 
25 dkg liszt
10 dkg mazsola
15 dkg apróra vágott dió
20 dkg aszalt szilva
pici só 

 

Elkészítés:

 

A tojásokat tálba felütjük, beletesszük a cukrot és összekeverjük. Apránként, kézzel belekeverjük a lisztet, majd az apróra vágott diót, az átmosott mazsolát, és az aszalt szilvát is. Egy hőálló tálba teszem és a kemencében megsütöm, arra figyelni kell hogy ne égjen meg. Kihűlés után szépen lehet szeletelni.

-------------

A videó a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás fejlesztése (TOP_PLUSZ-1.1.3-21-BK1-2022-00004) című projekt keretében készült.

További híreink

Császártöltés, Hajós, 1+

2025. 01. 17.

SVÁB TRAUMÁK ÉS AZ ÚJRAKEZDÉS

Vendégeink: Takácsné Stalter Judit, Császártöltés polgármestere, valamint Dr. Schindlerné Geiger Erika, a Hajósi Szent Imre Általános Iskola igazgatója. 

2025. 01. 17.

[ Császártöltés , Hajós , Nemesnádudvar ]

2025. 01. 13.

Szóljon bele és nyerjen! Kérdőív a helyi termékekről

Amikor helyi terméket választunk, támogatjuk a környezetvédelmet, csökkentjük az ökológiai lábnyomot, és hozzájárulunk a közösség fejlődéséhez. A sikeres Bács-Kiskun vármegyei márkaépítéshez azonban fontos az Ön véleménye! A kérdőív kitöltésével ráadásul értékes ajándékot is nyerhet.  

2025. 01. 13.

2025. 01. 09.

2,5 milliárd forint: ezek a települések nyertek támogatást Bács-Kiskunban

Baja útfejlesztésre, további 14 település pedig lakosságot célzó programokra nyert pályázati forrást a TOP Plusz keretből. Mutatjuk a részleteket. 

2025. 01. 09.

Apostag

2025. 01. 08.

Apostag csapadékvíz gazdálkodásának és közterületeinek fejlesztése - projektindítás

Apostag Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK elnevezésű felhívásra „Apostag csapadékvíz gazdálkodásának és közterületeinek fejlesztése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00027). A projekt keretében 92,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a település közterületeinek fejlesztése.

2025. 01. 08.

[ Apostag ]

Dusnok

2025. 01. 07.

Múlt-jelen-jövő Dusnoki látogatóközpont kialakítása

Dusnok Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.1.3-21 HELYI ÉS TÉRSÉGI TURIZMUSFEJLESZTÉS felhívásra „Múlt-jelen-jövő Dusnoki látogatóközpont kialakítása” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.1.3-21-BK1-2022-00007). A projekt keretében 181,89 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél egy turisztikai látogatóközpont létesítése.

2025. 01. 07.

[ Dusnok ]

Baja

2025. 01. 03.

Kutyasorsok - VIDEÓ

A Baján működő Jeromos Egyesület talán csak egy a sok közül, de a tagok elhivatottsága, alázata példaértékű.

2025. 01. 03.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO