VIDEÓ: Újabb gasztronómiai időutazás Hrúz Mária konyhájában

Fi200 két folyó közt

Korábbi cikkünkben Petőfi Sándor kedvenc ételeiből készítettünk el egy menüsort. Ezúttal folytatjuk az időutazást Szalkszentmártonon, a költő édesanyjának egykori konyhájában.  

Ahogy előző cikkünkben írtuk, Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja 1845-46-ban itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költő pedig számos művét jegyezte a településen. 

 


Az egykori vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthető itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária főzött családjára és a fogadó vendégei számára. A konyhában két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tűzpadka szolgált még tűzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják. 

 

Ilyen gasztronómiai időutazás keretében főzött meg egy-egy menüsort Petőfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás. Az akkoriban kedvelt – Petőfi által is fogyasztott – ételeket korabeli eszközökkel készítették el. 

 

Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült túróscsuszát és püskpökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában. Az erről szóló cikket és videót itt találja

 

Kollégája, Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített. 

 

 

A videóban látott menüsor receptjei: 

 

Tyúkhúsleves

 

Hozzávalók: 

 

1 tyúk 
3 db répa 
3 db gyökér 
1 csokor petrezselyem 
2 db burgonya
Só bors ízlés szerint 
4 liter víz kb.
12 dkg csigatészta

 

Elkészítés: 

 

A tyúkot előkészítjük(megmossuk, letokozzuk ha szükséges). A fazékba helyezzük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Sózzuk, ha gyöngyöző forrásnak indul, lehabozzuk, ezután hozzáadjuk az egészborsot. Mikor a tyúk félig megfőtt, beletesszük a zöldségeket. 
Ha megfőtt, a húst – és a zöldségek is – kiszedjük a levesből, majd összedaraboljuk. A levest finomszűrőn átszűrjűk. Cérnametélt vagy lúdgége tésztával tálaljuk.

 

Marhapörkölt

 

Hozzávalók:

 

1 kg marhahús (legmegfelelőbb a lábszár)
10 dkg vöröshagyma 
Só és bors ízlés szerint 
1 kk kömény 
Víz 
2-3 ek sertés zsír 
2-3 ek Fűszerpaprika (ez sokban függ a minőségétől).

 

Elkészítés: 

 

A marhahúst megmossuk, összedaraboljuk. Összekockázzuk a füstölt szalonnát, majd a lábasba tesszük, és elkezdjük a zsírját kisütni. Ha megpirult, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és tovább pirítjuk. A hagymát sózzuk, kevés fűszerpaprikát adunk hozzá, majd rátesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fokhagymát adunk hozzá, majd felöntjük a vízzel. Mikor a hús 90%-ban megfőtt, levesszük a tűzről. 2-3 ek zsírt teszünk a tetejére, megvárjuk, hogy magától elolvadjon. Ezután a zsírt megszórjuk fűszerpaprikával. Ha a zsír szépen egyneművé vált a paprikával, a pörköltet visszatesszük a tűzre, és addig főzzük míg teljesen meg nem puhul a hús. Sós vízben főtt burgonyával vagy galuska körettel tálaljuk

 

Tejespite

 

Hozzávalók: 

 

4 db tojás 
5dkg cukor
5 dl tej 
10 dkg liszt
Barack lekvár és porcukor ízlés szerint 

 

Elkészítés:

 

A lisztet a tojással és kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót. Ezután addig hígítjuk, míg a megfelelő állagot el nem érjük. Kizsírozott és lisztezett tepsibe tesszük, majd a tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk. Sütőben 180°C-on kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Porcukorral és baracklekvárral találjuk.

 

-------------

 

A videó a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás fejlesztése (TOP_PLUSZ-1.1.3-21-BK1-2022-00004) című projekt keretében készül

További híreink

Kiskunmajsa

2025. 03. 31.

Majsai zenészek a győztes zenekarban

A Dal 2025 győztese a Gypo Circus X Szirota Jennifer "Szél úgy beszél…" című produkciója lett, mely előadóinak két kiskunmajsai tagja is van, Miron Andrea Delia és Préda-Kovács Zsolt. 

2025. 03. 31.

[ Kiskunmajsa ]

2025. 03. 28.

Átadták Fülöpjakab új közösségi házát

Fülöpjakab meghatározó személyiségéről, a 2024 tavaszán elhunyt Csáki Pálról nevezték el a település napokban átadott új közösségi terét. VIDEÓ

2025. 03. 28.

Zsana

2025. 03. 24.

Kossuth Lajos utca felújítása, új aszfaltburkolattal való ellátása Zsanán a 0+000-0+535 km szelvények között - projektindítás

Zsana Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Kossuth Lajos utca felújítása, új aszfaltburkolattal való ellátása Zsanán a 0+000-0+535 km szelvények között” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2023-00022). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a Kossuth Lajos utca felújítása.

2025. 03. 24.

[ Zsana ]

2025. 03. 22.

Közel hétmilliárdos fejlesztési csomag az oktatási intézményeknek Bács-Kiskunban

Újabb jelentős oktatási fejlesztésekről döntöttek Bács-Kiskun vármegyében. A jelenlegi fejlesztések összesen közel 6,5 milliárd forintos támogatást jelentenek a térségnek, amelyhez hozzátartozik a március elején bejelentett, egyházi fenntartású intézményeket érintő közel félmilliárd forintos támogatás is. Így a vármegyében zajló oktatási beruházások összege összesen megközelíti a hétmilliárd forintot.   

2025. 03. 22.

2025. 03. 20.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 03. 20.

2025. 03. 20.

Visszatér Bács-Kiskun vármegye büszkesége

A magyar üdítőital-piac egy ikonikus szereplővel bővül: a Traubisoda ismét elérhetővé válik a hazai fogyasztók számára. A 100 százalékban magyar tulajdonú, felsőlajosi székhelyű Márka Üdítőgyártó Kft. 2025 elején megszerezte a legendás szőlőízű üdítő gyártási és forgalmazási jogát, így biztosítva a termék visszatérését a boltok polcaira – jelentette ki Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára a gyártósor ünnepélyes újraindításán, Felsőlajoson.

2025. 03. 20.

Design by WEBORIGO