Rimóczi László – Grillázs termékei
Rimóczi László életét a grillázs-készítés tölti ki, művészi szinten foglalkozik vele. Mindemellett folyamatosan járja az országot, hogy népszerűsítse a nagy hagyományokkal bíró különleges édességet.
Rimóczi László életét a grillázs-készítés tölti ki, művészi szinten foglalkozik vele. Mindemellett folyamatosan járja az országot, hogy népszerűsítse a nagy hagyományokkal bíró különleges édességet.
A grillázs francia eredetű szó, jelentése édesség. Régen a népi gyógyászatban köhögés ellen használták, ma már ünnepnapjaink egyedi édessége. Leginkább lakodalmakban találkozunk vele, de kedveltek cukrászdai változatai is. Dísztortaként fogadásokra, nagyobb rendezvényekre is készítik.
Az 1977-ben Lajosmizsén született fiatalember tanult foglalkozása szakács. Szülővárosában él és dolgozik. Gyermekkora óta remek kézügyességgel rendelkezik, és nagy érdeklődéssel fordul a különféle művészeti ágak felé. A grillázs cukortortával (népies megnevezéssel perkelt vagy pörkölt tortával) egy lakodalom alkalmával ismerkedett meg. Ezután szülővárosában sikerült elsajátítania a fogásokat Kasza Péterné Kati nénitől. A hosszas otthoni gyakorlások, az éjszakába nyúló tanulóórák évről évre csiszolták és finomabbá tették technikáját. Új stílusirányzatot álmodott meg a grillázsművészetben. Számos rangos hazai versenyen és kiállításon, szakmai találkozókon, nívós megmérettetéseken mutathatta be tudományát.
Nagy álma valósult meg azzal, hogy megalakult a Magyar Grillázs Szövetség, melynek országos elnöke lett. Elsődleges feladatuknak tekintik, hogy a grillázskészítés ismét méltó helyet foglaljon el az értékes, sokszínű magyar kultúrában. Rimóczi László számos hazai és külföldi szakmai díjat kapott már, hogy csak a legutóbbit említsük: hagyományőrző munkásságáért az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját vehette át. Grillázsból épített makettjeivel magyar rekordokat ért el, de van már Guinness-rekordja is.