Szeremlei borsos kalács
A lágy kelt tésztából készült kerek kalácsot kisülés után, még forrón meghempergetik a tejfölös, zsíros, sós, borsos mártóban.
A lágy kelt tésztából készült kerek kalácsot kisülés után, még forrón meghempergetik a tejfölös, zsíros, sós, borsos mártóban.
A falusi rendezvény a 21. század elejétől borsos kalács fesztivállal egészült ki. A gasztronómiai program a szeremleiek jellegzetes népi ételét, a borsos tejfölbe mártott fonott kelt kalácsot helyezi előtérbe. A könyvtár és falumúzeum udvarán megépített kemencében sül ilyenkor tepsi számra az ízletes kalács a turisták, faluba látogatók nagy örömére.
A településen az ünnepi asztal – családi események, lakodalmak – elmaradhatatlan étke a borsos kalács. A borsos kalács Szeremle azon néprajzi gasztronómiai értéke, amely képes volt szinte változatlan formában fennmaradni az elmúlt évszázad nagy társadalmi, szokásbeli és értékrendi változásai ellenére is. A népviselet, a halászat és a pünkösdi néphagyomány mellett ez a község egyik jellegzetessége.