Kobolya Sajtműhely, Népi halászszerszám-készítés
Pencz József hazánk egyetlen halászszerszám-készítő népi iparművésze.
Pencz József hazánk egyetlen halászszerszám-készítő népi iparművésze.
A sokoldalú Pencz családból az édesapa révén népi iparművészeti tevékenységgel, a halászszerszám-készítéssel, halászeszközökkel, a fiú jóvoltából a sajtkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg Bajától délre egy kis településen, Dunafalván.
Pencz József hazánk egyetlen halászszerszám-készítő népi iparművésze. Munkássága nemzeti értékként 2017-ben a Bács-Kiskun Megyei Értéktár része lett. 2002-ben nyerte el a népi iparművész címet. 2003-ban, a budavári Mesterségek Ünnepén az Év mestere lett.
Mesterségét családi örökségként kapta. Autentikus technikával: kenderrel, fával, vesszővel dolgozik. Halászeszköz-bemutatót tart. Munkássága része - az eszközök (dobóháló, milling, kece, varsafélék, tapogatófélék, emelőhálók, szigonyok) készítésén túl - a kishalászattal kapcsolatos hagyományok ápolása, a halak életterének és életmódjának az ismerete.
A Pencz Pál által vezetett Kobolya családi gazdaság szabadon legeltetett állatok (jersey tehénállomány, mangalicák, baromfik) tartásával, kézműves sajtkészítéssel, magaságyásos veteményes kertműveléssel és vendégház üzemeltetéssel foglalkozik. A gazdaság alapját a 18 fejős jersey fajtájú tehén adja. E kis termetű szarvasmarha teje magas fehérje és zsírtartalommal rendelkezik. A Kobolya Sajtműhely ebből készíti a 2020 Év Kiváló Terméke Díjban részesített tejtermékét.
Szekszárdon, Baján és Mohácson árulnak a helyi piacokon. Ezen kívül számos kiváló étteremnek és borászatnak is szállítanak sajtjaikból. A vevőkkel közvetlen, szinte baráti kapcsolatot ápolnak, ettől kapnak sajtjaik történetet, lelket. Minden egyes guriga sajt más és más, ez a változatosság teszi egyedivé, élettel telivé termékeiket.
Fő zászlóshajó a termékpalettán a 2-3 hónapig érlelt „falvi félkemény” és a „falvi lyukas”, melyek kiválóan illenek fehér és könnyű vörösborokhoz egyaránt. A piacok kedvenc gyúrt típusú sajtja a „gömböc”, melynek kérge füstös, belül omlós, lágy ízű sajtot takar. Karakteres ízű, nagy lyukú a Dunafalváner. Sűrű, krémes joghurtjuk számos étel kiváló alapanyagaként vált elismertté.
Tevékenység:
Hagyomány ápolás
Kulturális ismeret
Gasztronómiai ismeret