Fejes Márton paprikanemesítő, kertész munkássága
Fejes Márton keceli születésű, gyermekkorát a város külterületén töltötte Tüskösön, ahol már fiatal korában édesapjának segédkezett a földművelésben.
Fejes Márton keceli születésű, gyermekkorát a város külterületén töltötte Tüskösön, ahol már fiatal korában édesapjának segédkezett a földművelésben.
Később Budapesten elvégezte a gépkocsi, nehézgépkezelői tanfolyamot, és 5 évig dömperen dolgozott az Aszfaltútépítő Vállalatnál. Ezt követően 1968-ban szabadföldi, majd fóliás zöldségtermesztésbe kezdett, mely fóliákban cecei és bogyiszlói paprikát termelt. A későbbiekben tapasztalataira támaszkodva 1976-tól kezdett kísérletezni egy húsosabb, nagyobb, korábban érő, betegségekkel szemben ellenállóbb fajta paprika előállításával. Ettől kezdve már nemcsak zöldpaprikát árult, hanem hibrid vetőmagot is. A szakma nehezen fogadta el tevékenységét, eltiltották a forgalmazástól, de kitartásának köszönhetően hamarosan új hibridfaj kísérletezésébe kezdett, mely a Keceli csüngő édes fehér nevet kapta. Ekkor már nem maradt el az elismerés sem. Az évek múltával lányával már csak magtermesztéssel foglalkoztak, ezt forgalmazták fémzárolt csomagolásban. A 2001-es minősítés után 2002-ben megjelent a Keceli húsos elnevezésű új fajta. Halála után lánya, Vörösváczki Miklósné /Fejes Ágnes/ vette át a stafétát, ő a mai napig foglalkozik paprikamag termesztéssel, értékesítéssel. Fejes Márton munkája elismeréseként 1994-ben Kecel Város Díszpolgára címet kapott. „… növelte a keceli zöldségkultúra és a város hírnevét, s nem marad ki az adományozók sorából sem…” áll a méltatásban. Fejes Márton, kertész, paprikanemesítő munkássága eredményeként az általa nemesített paprikafajták állami elismerésben részesültek, részesülnek. Ott találjuk a helyi, megyei piacokon, a konyakertekben, kertészetekben, az emberek asztalán.